V lete pozor na srdcový kolaps!

Kto z nás by nezaznamenal počas letných horúčav únavu, ospalosť a stratu energie, často spojenú s pocitom, že už-už na nás prichádzajú mdloby? Pozor však, tento stav môže vyústiť až do kolapsu srdca!

Rizikom vysoký i nízky krvný tlak

Lekári varujú, že pre ľudí v strednom a vyššom veku sú horúce letné dni obzvlášť nebezpečné. Ak počas takýchto dní zaznamenáme búšenie srdca, nenápadnú bolesť v hrudi, namáhavejšie dýchanie či bolesť v ľavom ramene, uvedené príznaky v žiadnom prípade nepodceňme. V pokoji domova si ihneď zmerajme krvný tlak! Meranie zopakujme pred spaním, ráno i počas nasledujúceho dňa. Ak tlak dosiahne vysoké hodnoty, ktoré by mohli byť pre nás nebezpečné, môžeme okamžite účinne zasiahnuť. Meranie v domácom prostredí prináša korektné výsledky, neovplyvnené zbytočným stresom.

 

Pri vyšších teplotách, mnoho ráz spojených s neprimeranou námahou, je atakom na krvný tlak tiež nedostatočný príjem tekutín. Následne sa redukuje ich množstvo v telesnom tkanive a krv je hustejšia. Podľa kardiológov, ak pijeme až pri pocite smädu, pijeme prineskoro, pretože rovnováha tela je už narušená. Na tento stav postupne zareagujú obličky, ktoré prestávajú vylučovať tekutiny a hladina soli v organizme sa náhle až extrémne zvyšuje. Nedostatočný pitný režim a následne zvýšený obsah soli v tele majú na svedomí zníženie krvného tlaku, čo môže viesť až ku kolapsu, ba v krajných prípadoch dokonca k porážke. Takýto stav môže v organizme vyvolať aj iný obranný reflex – tachykardiu, extrémne zvýšený pulz, ktorý je pre srdciarov výraznou hrozbou. Monitorovanie tlaku krvi je preto základným prvkom prevencie nielen v prípade možného podozrenia na jeho zvýšenie, ale i na jeho pokles! Skríning a včasnú diagnostiku rizikových faktorov umožňujú napríklad digitálne tlakomery microlife favourite s certifikovanou funkciou zaznamenávania atriálnej fibrilácie Afibsens, ktoré presne a spoľahlivo merajú krvný tlak, pulz a identifikujú neviditeľnú hrozbu mozgovej porážky – atriálnu fibriláciu (chvenie predsiení srdca).

 

Dostať tlak pod kontrolu pomôžu omega-3 kyseliny a koenzým Q10!

Krvný tlak možno tiež ovplyvniť príjmom živín nevyhnutných pre činnosť srdca, napríklad nenasýtenými omega-3 kyselinami či koenzýmom Q10.

 

Rad klinických štúdií potvrdil, že zvýšenie príjmu omega-3 mastných kyselín má zdraviuprospešné, kardioprotektívne účinky. Preukázalo sa, že omega-3 kyseliny podporujú zvýšenie hladiny „dobrého” HDL cholesterolu a zníženie hladiny „zlého” LDL cholesterolu. Pomáhajú eliminovať jeho nánosy na stenách ciev, sklerotické pláty, ktoré môžu spôsobiť srdcový infarkt alebo cievnu mozgovú príhodu. Na ich nenahraditeľnú úlohu pri udržiavaní optimálneho krvného tlaku, a tým kardiovaskulárneho zdravia, upozorňujú aj popredné svetové hypertenziologické a kardiologické spoločnosti.

 

Za významný zdroj omega-3 kyselín odborníci považujú ryby, najlepšie morské, ako aj vlašské orechy či lieskové oriešky, mak, sóju, slnečnicové či ľanové semená i za studena lisované rastlinné oleje. Obyvateľom oblastí so stravou chudobnou na ryby a nižšou konzumáciou rastlinných olejov, medzi ktoré patrí aj Slovensko, špecialisti radia pravidelné systematické užívanie doplnkov výživy s obsahom koncentrovaného rybieho oleja. Tie dodajú telu potrebnú dávku esenciálnych omega-3 mastných kyselín a vďaka technologickému pokroku, ako je napríklad molekulárna destilácia, poskytnú mu olej očistený od toxických látok. Vynikajúcim riešením je suplementácia omega-3 nenasýtených mastných kyselín vyrábaných spoločnosťou Jamieson Laboratories špeciálnou technológiou z tuku studenovodných rýb žijúcich v nezamorených arktických vodách, ktoré sa živia planktónom – sardel, sardiniek a makrel. V prírodných prípravkoch Jamieson sú omega-3 mastné kyseliny zastúpené v požadovaných vyšších dávkach a dodávajú sa aj vo veľkých rodinných baleniach – takými sú napríklad Omega-3 Select (200 kps.) či Omega-3 EXTRA STRENGTH (100 kps.) alebo Omega-3 COMPLETE (80 kps.) v cenovo veľmi dostupnom balení. Vysoko efektívny je špeciálny prípravok Omega-3 PURE Krill Oil (60 kps.) – čistý olej extrahovaný priamo z tuku antarktických kôrovcov. Jeho výskum stále pokračuje, samotných výskumníkov zaujalo, ako 6-milimetrové kôrovce žijúce v najvzdialenejšej časti sveta môžu mať taký vysoký potenciál na zlepšovaní kvality ľudského života. Omega-3 mastné kyseliny majú rovnako pozitívny vplyv na mozgovú aktivitu – podporujú dobré myslenie a poznávacie schopnosti. Dôsledkom ich absencie vo výžive v neskoršom veku môžu byť problémy s pamäťou či orientáciou i nárast rizika demencie. Pomáhajú tiež pri menštruačných ťažkostiach, problémoch s reprodukciou, obezitou či pri veľmi suchej pokožke, ekzémoch. Ich nedostatok spôsobuje okrem iného zápaly kože – dermatitídu s drsnou olupujúcou sa kožou a prispieva k predčasnému starnutiu pokožky. Dôsledkom ich deficitu v organizme môže byť zhoršenie zraku už v strednom veku i zníženie imunity a všetkých obranných mechanizmov.

Omega-3 – nenahraditeľné už v detskom veku

Početné štúdie potvrdzujú, že ryby bohaté na omega-3 kyseliny a rybí olej ako doplnok výživy sú dôležité pre detské učenie a správanie. Pozitívne ovplyvňujú vizuálny, kognitívny a motorický rozvoj u detí. Ukazuje sa, že majú priaznivý vplyv na hyperaktívne deti s poruchami učenia – pri užívaní doplnkov výživy vo forme rybieho oleja preukázali zlepšenie v čítaní, písaní, správaní a rozvoji sociálnych kontaktov. Deťom ich možno dodať napríklad v prípravku Jamieson Omega-3 Kids s vitamínom D3 v tvare rybičiek s lahodnou príchuťou ovocia (jahoda, banán, pomaranč, broskyňa, zelené jablko).

 

Podporiť zníženie krvného tlaku, účinne posilniť silu svalovej kontrakcie srdca, poskytnúť ochranu pred tvorbou krvných zrazenín, obmedziť nepravidelnosti pulzu a zároveň celkovo ovplyvniť tvorbu energie potrebnej pre optimálnu činnosť organizmu, napomáha aj koenzým Q10. Vďaka antioxidačným vlastnostiam sa podieľa na znížení aterosklerotických zmien na cievach, znižuje oxidačný stres. Jeho množstvo v tele však klesá s pribúdajúcim vekom – vo veku 40 rokov cca o 30 % a vo veku 60 až 70 rokov dokonca o 65 %!

 

Prirodzenými zdrojmi koenzýmu Q10 sú makrely, lososy, sardinky a morské produkty, hovädzie mäso, srdce, pečeň, obličky, olivový olej, slnečnica, hrozno, orechy, arašidy. Zo zeleniny je to najmä brokolica a strukoviny. Čistý, telu vlastný koenzým Q10 najvyššej farmaceutickej kvality, možno organizmu dodať vo forme výživového doplnku Jamieson Koenzým Q10 60 mg či 120 mg v unikátnej, dobre vstrebateľnej forme či v jedinečnom komplexe s omega-3 kyselinami v doplnku výživy Jamieson Koenzým Q10 s omega-3.

 

Priaznivý účinok suplementácie CoQ10 sa prejavuje aj pri nefropatiách, u pacientov s bronchiálnou astmou, u diabetikov, pri neurologických chorobách (myopatie, mitochondriálne myopatie, epilepsia, mitochondriálne encefalo­myopatie) a neurodegeneratívnych ochoreniach (Parkinsonova, Alzheimerova choroba), pri poruche plodnosti mužov i žien, u detí s metabolickými poruchami a tiež u detí s autizmom.

 

Kvalitné prírodné vitamíny Jamieson sú dostupné výhradne v lekárňach a na www.jamieson.sk

Patrí do vydania