Návykové látky - unudení tínedžeri šokujú

Ste si istí, že váš tínedžer ešte neskúsil cigaretu či neochutnal pivo, víno alebo iný alkohol? Viete, čo robilo vaše dieťa počas pandemického online vyučovania, kým vy ste boli v práci? A povedalo by vám vôbec o svojej prvej skúsenosti s nejakou návykovou látkou? Možno by ste boli pri konfrontácii s realitou veľmi prekvapení.

Zohnať fľašku vína či vodky nie je pre dnešné trinásťročné deti žiaden problém, podobne ako si vedia zadovážiť cigarety, marihuanu a dokonca aj drogy. Majú informácie, že pitie zvyšuje sebavedomie a tak to skúšajú s kamarátmi, súrodencom alebo sami, nejeden aj pravidelne aspoň raz do týždňa. No skôr ako po alkohole siahnu práve po cigarete, pretože vaporizované či elektronické cigarety sú dnes IN, alebo dokonca po iných omamných látkach. Aj takéto sú zistenia z dotazníkov projektu Hovorme o alkohole, ktorý v začínajúcom školskom roku 2022/2023 vstupuje do svojho šiesteho ročníka.

 

„Projekt je určený žiakom siedmych ročníkov a doteraz sa doň zapojilo vyše 15-tisíc žiakov zo 190 škôl po celom Slovensku. Žiaci počas interaktívnych hodín hovoria o alkohole s vyškolenými lektormi, počúvajú príbehy svojich rovesníkov, hovoria o vlastných skúsenostiach a zážitkoch. Niektoré priznania doslova šokujú aj skúsených lektorov,“ približuje projekt Tomáš Huba z OZ Fórum Pi s rozumom (FPSR). Toto občianske združenie robí medzi deťmi a dospelými osvetu, edukáciu a preventívnu činnosť v záujme zodpovedného prístupu k alkoholu. „Žiaci siedmych ročníkov patria k najrizikovejšej skupine, pretože práve v ich veku sa deti prvýkrát stretávajú s alkoholom, či už prostredníctvom kamarátov alebo dokonca rodiny. Siedmaci už sami seba za deti nepovažujú, sú však stále ovplyvniteľní a preto je dôležité hovoriť s nimi otvorene aj o alkohole,“ vysvetľuje Huba.

 

Poznáte najväčší mýtus o alkohole?
Jeho slová potvrdzuje aj prieskum OZ FPSR, podľa ktorého každý štvrtý rodič ponúkne svojmu dieťaťu alkohol. „Iba si omoč jazýček,“ „Iba trošku peny ochutnaj,“ „Len maličký hlt,“ a podobné hlášky počúvajú už 12 – 14-ročné deti neraz s dôvetkom „veď je to len pivo,“ „veď je to len víno,“ „veď je to len likér“. Deti pritom najčastejšie ochutnávajú práve pivo, považované spolu s vínom za mäkký alkohol. Tomáš Huba najrozšírenejší mýtus o alkohole vyvracia: „Jedným z najväčších omylov je rozdeľovanie alkoholu na mäkký a tvrdý. Pre lepšiu predstavu – rovnaký obsah alkoholu má 2,5 deci piva, 1 deci vína a 3 centilitre vodky.“

 

Zakázané chutí najviac
Vráťme sa však k tínedžerom. Lektorka Zuzana Žilinčíková zo svojej bohatej praxe potvrdzuje, že projekt Hovorme o alkohole deti zaujíma a na hodinách sa dokážu úprimne otvoriť: „Deti považujú pitie alkoholu za normálne, veď pijú aj dospelí. Na rodičoch vidia, že si alkoholom kompenzujú svoje problémy a tak sa tiež pokúšajú zahnať alkoholom svoju vlastnú samotu, nudu a frustráciu. Od kamarátov zas majú informácie, že alkohol uvoľňuje zábrany, dvíha sebavedomie, zlepšuje náladu. Chcú byť cool a chcú vyskúšať zakázané.“ Zákaz alkoholu je tiež veľmi častým dôvodom, prečo deti podľa ich slov siahnu po fľaške. Mnohí tvrdia, že pijú preto, lebo sa im to zakazuje a zakázané najviac chutí. Nemajú radi zákazy.

 

„Je veľký rozdiel medzi tým, keď dieťa vníma alkohol ako čosi výnimočné a tým, že ho vníma ako úplne bežnú a niekedy aj neodmysliteľnú súčasť života. Len na nás záleží, ako bude dieťa k alkoholu pristupovať, no striktné zákazy a tresty nie sú tá správna cesta. Najmä staršie deti túžia najsilnejšie po tom, čo im zakazujeme. Preto by sme im mali vysvetliť, že alkohol nie je znakom úspechu, zrelosti a atraktivity človeka, a keď sa to s ním preženie, dokáže rozvrátiť zdravie aj vzťahy,“ tvrdí psychológ Josef Šedivý z občianskeho združenia Sananim, ktoré pôsobí v oblasti drogových závislostí a dlhodobo spolupracuje s FPSR. Odborník na dušu a závislosti tiež pripomína, že rodičom sa s prvou skúsenosťou s alkoholom zveruje iba 41 % detí.

 

Generácia bez cieľov, motivácie a záujmu?
Počas živých diskusií na hodinách nastávajú aj situácie, keď ostrieľaní lektori neveria vlastným ušiam. „Je alarmujúce, že v dnešnej dobe ľahko dostupných informácií vedia siedmaci o alkohole menej, ako ich rovesníci pred pár rokmi. Zaujímajú ich iné veci, voči vzdelávaniu sú ľahostajní, nebaví ich to, hovoria, že on-line vyučovanie ich urobilo lenivejšími, nechce sa im učiť, vstávať do školy, nemajú záujem, ciele, nie sú motivovaní,“ vyberá z odpovedí lektorka Zuzana Žilinčíková. Zároveň však zdôrazňuje, že tento prístup určite necharakterizuje celú generáciu Z a Alfa. „Na prednáškach stále prevládajú tí žiaci, ktorí nezodpovedné pitie alkoholu, resp. pitie alkoholu v ich veku neschvaľujú, pretože si uvedomujú možné následky.“

 

Nie je to také čierne, ako sa zdá
Možno práve premýšľate, aká generácia nám to tu vyrastá. Na základe predchádzajúceho určite netreba generalizovať, zámerne sme vybrali tie najšokujúcejšie vyjadrenia, aby bolo jasné, prečo je naozaj potrebné hovoriť s deťmi o alkohole. „Deti samé na prednáškach Hovorme o alkohole uvádzajú, že takéto aktivity vítajú a najviac kvitujú možnosť hovoriť o alkohole otvorene,“ hovorí Z. Žilinčíková. Pozitívne sú aj výsledky prieskumu WHO, podľa ktorých sa miera nadmernej konzumácie alkoholu medzi mladistvými postupne znižuje a spotreba alkoholu u dospelých dokonca za posledné desaťročie klesla o 10 %. „Je povzbudivé, že za posledné roky vidíme pozitívne zmeny v prospech zodpovedného pitia, čo sa prejavuje výrazným znížením výdatného epizodického pitia alkoholu, šoférovania pod jeho vplyvom a tiež pitím neplnoletých osôb. Veríme, že k tomu prispievajú aj naše edukačné prednášky a preto sa naďalej budeme snažiť rozširovať naše systematické a komplexné aktivity, ktorými oslovujeme deti a mládež, ale tiež dospelú populáciu. Aj preto spolupracujeme s odborníkmi – na lokálnej úrovni so psychológmi a na nadnárodnej s ďalšími rovnako zameranými asociáciami,“ dodáva na záver Tomáš Huba.

-SK-

Patrí do vydania