Zápalové artritídy - spoločná diagnostika a liečba

Axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída alebo reumatoidná artritída – to všetko sú viaceré formy jednej skupiny ochorení, ktoré súhrnne nazývame i zápalové artritídy. Aj preto majú všetky druhy tohto ochorenia spoločnú diagnostiku a liečbu. Život pacientov so všetkými druhmi tohto ochorenia má podobné limity a špecifiká a pacientov zaujímajú podobné otázky.

Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je typ autoimunitného ochorenia. Imunitný systém je prirodzený systém sebaobrany tela a normálne nás chráni pred infekciami a chorobami. Autoimunitné ochorenie spôsobuje, že imunitný systém tela omylom napadne zdravé tkanivá tela, napríklad kĺby, a spôsobí zápal. Zápal je zvyčajne dôležitý nástroj, ktorý imunitný systém používa na boj proti infekcii tým, že do postihnutej oblasti zasiela viac krvi a tekutín. Pri reumatoidnej artritíde však zápal a prebytočná tekutina v kĺbe môžu spôsobiť bolesť a stuhnutosť, ako aj trvalé poškodenie kĺbu.

 

Aké sú príznaky reumatoidnej artritídy?

Hlavnými príznakmi reumatoidnej artritídy sú bolesti kĺbov, opuchy a stuhnutosť. Reumatoidná artritída môže spôsobiť problémy s akýmkoľvek kĺbom v tele, aj keď malé kĺby v rukách a nohách sú postihnuté často ako prvé.

 

Reumatoidná artritída je symetrická artritída. To znamená, že zvyčajne postihuje obe strany tela podobným spôsobom, aj keď to tak nie je vždy. Príznaky reumatoidnej artritídy sa môžu líšiť od človeka k človeku a rozvíjajú sa niekoľko týždňov. Príznaky môžu prichádzať a odchádzať a časom sa môžu dokonca meniť.

 

Hlavné príznaky, ovplyvňujúce kĺby, sú:

 

Bolesť

Bolesť kĺbov spojená s reumatoidnou artritídou je zvyčajne silná a pulzujúca bolesť. Zhoršuje sa zvyčajne ráno a po období nečinnosti.

 

Stuhnutosť

Postihnuté kĺby môžu byť často stuhnuté a bolestivé. Napríklad pri postihnutí rúk nie je možné úplne ohýbať prsty. Stuhnutosť je často horšia ráno a po období nečinnosti.

 

Opuch, začervenanie a teplo

Zápal vo výstelke kĺbov môže spôsobiť opuch, citlivosť alebo pocit, že je kĺb na dotyk teplý. U niektorých ľudí sa môžu pod kožou okolo postihnutých kĺbov vyvinúť pevné opuchy (reumatoidné uzly).

 

Ďalšie príznaky reumatoidnej artritídy

Niektorí ľudia s reumatoidnou artritídou môžu mať množstvo všeobecnejších príznakov, ako napríklad:

• únava a nedostatok energie

• potenie

• vysoká teplota (horúčka)

• nechutenstvo

• strata hmotnosti

 

Reumatoidná artritída môže tiež spôsobovať problémy v iných častiach tela. Ak sú postihnuté oči, srdce alebo pľúca, môžu sa vyskytnúť napríklad suché oči alebo bolesť na hrudníku.

 

Čo spôsobuje reumatoidnú artritídu?

Reumatoidná artritída môže postihnúť dospelých v akomkoľvek veku. Najčastejšie sa začína vo veku od 40 do 60 rokov. Ako už bolo spomenuté, reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, čo znamená, že je spôsobená imunitným systémom, ktorý napáda zdravé telesné tkanivo. Zatiaľ však nie je známe, čo to spôsobuje. Za normálnych okolností imunitný systém pracuje na tvorbe protilátok, ktoré napádajú vírusy a baktérie, a pomáhajú tak bojovať proti infekcii. Reumatoidná artritída spôsobuje, že imunitný systém tela mylne vysiela protilátky do výstelky kĺbov, kde napádajú tkanivo okolo kĺbu. To spôsobí, že tenká vrstva buniek (synoviálna membrána), ktorá pokrýva kĺby, sa zapáli, bolí a uvoľňuje chemické látky ktoré poškodzujú blízke okolie:

• kosti

• šľachy (spájajú kosť so svalom)

• chrupavky (spájajú kosti s ostatnými kosťami)

• väzy (spájajú kosti s chrupavkou)

 

Rizikové faktory reumatoidnej artritídy

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy, napríklad:

 

Genetika - existujú dôkazy, že reumatoidná artritída sa môže vyskytovať v rodinách, aj keď riziko dedičnosti sa považuje za nízke, pretože sa predpokladá, že gény pri tomto ochorení hrajú iba malú úlohu.

 

Faktory prostredia – ide o množstvo faktorov, napríklad infekcia alebo veľmi stresujúca životná udalosť.

 

Fajčenie - niektoré vedecké dôkazy naznačujú, že fajčenie je spojené s reumatoidnou artritídou. Kombinácia fajčenia a prítomnosti určitých génov výrazne zvyšuje riziko vzniku reumatoidnej artritídy a tiež závažnejšej formy reumatoidnej artritídy.

 

Hormóny - reumatoidná artritída je častejšia u žien ako u mužov. Môže to byť spôsobené účinkami hormónu nazývaného estrogén.

 

Hmotnosť – ľudia s nadváhou majú výrazne väčšiu šancu na rozvoj reumatoidnej artritídy ako tí so zdravou hmotnosťou.

Diagnostika a liečba zápalovej artritídy

Zápalové artritídy sú skupina stavov charakterizovaných zápalom kĺbov a často iných tkanív. Medzi tieto stavy patrí axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída.

 

Existuje niekoľko testov, ktoré váš lekár môže urobiť, aby zistil, aký typ zápalovej artritídy máte. Podľa vašej diagnózy vám lekár potom môže poskytnúť liečbu, ktorá bude pre vás najvhodnejšia.

 

Diagnostika zápalovej artritídy

V závislosti od konkrétnej formy zápalovej artritídy sa diagnóza odvíja od príznakov, fyzikálnych vyšetrení, výsledkov zobrazovacích vyšetrení a krvných testov. Váš praktický lekár sa vás opýta na príznaky, urobí fyzikálne vyšetrenie, skontroluje opuchy kĺbov a zhodnotí rozsah ich pohybu. Ak sa váš praktický lekár domnieva, že máte formu zápalovej artritídy, odošle vás k špecialistovi (reumatológovi).

 

Nebiologická liečba zápalových artritíd

Liečba zápalovej artritídy je veľmi individuálna - je teda určená pre konkrétneho pacienta, pre jeho konkrétne ochorenie, jeho symptómy a ich závažnosť. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na zápalovú artritídu, ale na zmiernenie prejavov sú k dispozícii viaceré spôsoby liečby. Hlavným cieľom liečby je zmierniť príznaky, spomaliť progresiu stavu a zlepšiť kvalitu života. Liečba môže vo väčšine prípadov zahŕňať kombináciu cvičení, fyzioterapie, pracovnej terapie, medicinálnej pedikúry, chirurgického zákroku a liečby.

 

Lieky proti bolesti (analgetiká) znižujú bolesť a často sa používajú spolu s inými liekmi.

 

Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) môžu pomôcť zmierniť opuch (zápal) kĺbov a tiež bolesť. Opäť sa často používajú spolu s inými liekmi. Tak ako všetky lieky, aj NSAID môžu mať vedľajšie účinky. Lekári sa snažia znižovať riziká vedľajších účinkov napríklad tak, že predpíšu najnižšiu dávku potrebnú na zvládnutie príznakov.

 

Antireumatické lieky upravujúce chorobu (DMARD) sú lieky, ktoré ovplyvňujú základné príčiny nadmerného zápalu kĺbov. Príklady DMARD sú metotrexát alebo skupina liekov známych ako inhibítory JAK. DMARD môžu znížiť bolesť, stuhnutosť a opuch u ľudí so zápalovými artritídami. Môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov, kým sa prejavia účinky DMARD. Niektoré DMARD účinkujú rýchlejšie ako iné, takže je dôležité pokračovať v užívaní liekov, aj keď spočiatku nevidíte žiadne zmeny.

 

Kortikosteroidy (steroidy) kontrolujú zápal, ale pri dlhodobom užívaní môžu spôsobovať nežiaduce vedľajšie účinky. Môžu sa podávať injekciou do svalu alebo vo forme tabliet. Aj keď môžu byť užitočné pri bolestiach a zápaloch kĺbov, pre svoje možné vedľajšie účinky často nie sú prvou voľbou pre dlhodobú liečbu.

 

Biologická liečba zápalových artritíd

Biologický liek alebo biologikum je typ liečby niektorých dlhodobých zdravotných stavov, akými sú axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída.

 

Na rozdiel od tradičných liekov, akými sú ibuprofén alebo paracetamol, sa biologické lieky vyrábajú zo živých organizmov. Materiál, z ktorého sú vyrobené, môže pochádzať z mnohých zdrojov vrátane ľudských či zvieracích buniek a mikroorganizmov, ako sú baktérie alebo kvasinky.

 

Biologiká sú typom „cielenej terapie“ a sú špeciálne určené na blokovanie určitých častí imunitného systému. Pretože sú to bielkoviny, tieto lieky sa nemôžu podávať ako tablety. Podávajú sa injekciou pod kožu alebo do krvi.

 

Biologické terapie sa poskytujú iba ľuďom, ktorí už vyskúšali inú liečbu zodpovedajúcu ich stavu a nereagovali na ňu dostatočne. Biologické terapie sa často podávajú spolu s inými liekmi, ako je metotrexát.

 

Úloha biologickej liečby pri liečbe zápalových artritíd

Biologické lieky môžu pomôcť znížiť nadmerný zápal, bolesť a stuhnutosť. Zlepšenie stavu pomocou biologického lieku môže trvať až 3–6 mesiacov. Ak však stále nedôjde k zlepšeniu alebo dôjde k závažným vedľajším účinkom, zvyčajne sa odporúča liečbu ukončiť. Váš reumatológ potom môže navrhnúť iný biologický liek. Nie všetky biologické lieky fungujú rovnako, takže ak jeden nefunguje, môže stále existovať možnosť liečby iným liekom.

 

Biologické lieky používané na liečbu zápalových artritíd

Existuje niekoľko typov biologickej terapie, ktoré boli schválené na liečbu rôznych foriem zápalovej artritídy. Všetky pôsobia tak, že znižujú nadmerný zápal v tele.

 

Inhibítory alfa faktoru nekrózy nádorov (Anti-TNF)

Inhibítory interleukínu (Anti-IL)

B-bunková terapia

T-bunková terapia

 

Liečba anti-TNF

Liečba anti-TNF narúša pôsobenie pro­teínu nazývaného faktor nekrózy nádorov (Tumor necrosis factor alebo TNF), ktorý je nadmerne aktívny u ľudí so zápalovými artritídami. Príliš veľa TNF spôsobuje zápal a poškodenie kostí, chrupaviek a tkanív. Liečba anti-TNF blokuje fungovanie TNF a môže znížiť množstvo nadmerného zápalu v tele a kĺboch.

 

Liečba anti-IL

Ľudia so zápalovými artritídami majú v tele veľmi vysoké hladiny bielkovín nazývaných interleukíny. Interleukíny hrajú dôležitú úlohu pri vzniku nadmerného zápalu spojeného so zápalovou artritídou. Liečba anti-IL účinkuje tak, že neutralizuje aktivitu určitých interleukínov a môže znížiť množstvo nadmerného zápalu v tele a kĺboch.

 

B-bunková terapia

Zápalové artritídy spôsobujú nadmernú činnosť imunitného systému tela a spôsobuje, že skupina buniek v imunitnom systéme tela, nazývaná B-bunky, omylom zaútočí na vlastné tkanivá tela. B-bunková terapia účinkuje tak, že znižuje aktivitu B-buniek a zmierňuje zápaly, bolesti a opuchy pri reumatoidnej artritíde.

 

T-bunková terapia

T-bunky sú skupina buniek v imunitnom systéme tela, ktoré napádajú vlastné tkanivá tela, čo môže viesť k opuchom a poškodeniu kĺbov. T-bunková terapia účinkuje tak, že bráni T-bunkám vo vzájomnej komunikácii, čo pomáha znižovať zápal. Tento typ liečby sa používa iba pri ťažkej zápalovej artritíde v určitých situáciách.

 

Život so zápalovými artritídami

 

Zmena životosprávy

Život so zápalovou artritídou môže byť náročný, ale existuje veľa možností, ako aj s ochorením urobiť svoj život kvalitnejším a žiť naplno.

 

Hmotnosť a strava

Ak trpíte jednou zo zápalových artritíd, udržiavanie zdravej hmotnosti je veľmi dôležité, aby ste nadmerne nezaťažovali kĺby. Najlepším spôsobom, ako si udržať zdravú hmotnosť pre ľudí so zápalovou artritídou alebo pre kohokoľvek iného, je vyvážená strava. Zhruba dve tretiny vašej stravy by sa mali skladať z ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Zvyšná tretina by mala obsahovať nízkotučné mliečne výrobky a chudé mäso ako zdroj bielkovín. Porozprávajte sa so svojím lekárom o kontrole vašej hmotnosti a o tom, ako by vás mohol podporiť, ak potrebujete schudnúť.

 

Cvičenie

Mnoho ľudí so zápalovou artritídou uprednostňuje cvičenie vo vode, pretože voda nadľahčuje kĺby. Kurzy aqua-aerobiku a plávanie sú skvelou možnosťou si tieto formy cvičenia vyskúšať. Ak neviete plávať- nikdy nie je neskoro naučiť sa to! Jóga, pilates, cyklistika a chôdza sú tiež vhodné druhy pohybu aj pre ľudí so zápalovou artritídou. Dôležité je postupovať pomaly a venovať sa cvičeniu pravidelne, no s mierou.

 

Cvičenie má množstvo výhod: zlepšuje spánok, znižuje bolesť, stuhnutosť a úzkosť, môže pomôcť urýchliť zotavenie po vzplanutí ochorenia. Cvičenie je tiež jedným z hlavných spôsobov, ako si môžete udržať zdravú hmotnosť. Váš lekár vám poskytne rady, ako cvičiť, ktoré vám pomôžu pri pohybe.

 

Fajčenie

Fajčenie môže vašu zápalovú artritídu ešte zhoršiť, preto sa odporúča prestať s ním. Váš lekár vám bude vedieť poradiť a dá vám kontakt na odborníkov, ktorí vám pomôžu pri odvykaní od fajčenia.

 

Duševná pohoda

Rýchle tipy, ktoré vám pomôžu zdvihnúť náladu

 

1. Hýbte sa!

Myšlienka na cvičenie nemusí byť práve teraz príťažlivá a môžete sa obávať, že cvičenie by mohlo vaše príznaky zhoršiť. Cvičenie je však jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zmiernili svoje príznaky a zlepšili svoju duševnú pohodu. Ak ste schopní cvičiť, prečo nevyskúšať pridať do svojho dňa o niečo viac pohybu? Snažte sa každý deň venovať nejakej fyzickej aktivite, či už je to krátka prechádzka alebo kurz jogy – každý, hoci aj krátkodobý pohyb vám pomôže.

 

2. Dobre spite

So zápalovou artritídou môže byť ťažké spať. Môže to byť spôsobené bolesťou alebo obavami o váš stav. Nedostatok spánku môže skutočne bolesť zhoršiť, takže sa budete cítiť ešte horšie. Snažte sa dodržiavať spánkový režim, chodievajte spať pravidelne v rovnakom čase. Vypnite mobilný telefón, počítač a televíziu. V miestnosti, kde spíte, by mala byť skôr nižšia teplota. Ak tieto opatrenia nefungujú, požiadajte o radu svojho praktického lekára.

 

3. Choďte von

Keď pôjdete na krátku prechádzku, pomôže vám to zbaviť sa starostí. Pohyb vonku je priam zázračný spôsob ako si zlepšiť náladu.

 

4. Meditujte

Ak chcete znížiť stres a podporiť svoj vnútorný pokoj, ktorý vám pomôže zvládnuť bolesť, vyskúšajte meditáciu! Meditácia môže byť výborným relaxačným prostriedkom. Na internete je množstvo návodov na meditáciu, alebo môžete požiadať o radu svojho praktického lekára alebo zdravotnú sestru.

 

5. Buďte v kontakte s okolím

Je dôležité zostať v kontakte so svojimi priateľmi, rodinou a komunitou. Niektoré dni to môže byť ťažké, keď máte bolesti a možno sa necítite spoločensky. Ale kontakt s inými ľuďmi môže zvýšiť vaše emočné zdravie a pohodu.

 

6. Požiadajte o pomoc

Jednou z najťažších vecí môže byť požiadanie o pomoc. Ak ste však napríklad viac dní nespali, je skutočne dôležité s niekým o tom hovoriť. Existuje veľa možností pomoci, preto sa obráťte na svojho praktického lekára alebo zdravotnú sestru.

 

Pacientske otázky a odpovede

 

Čo sú zápalové artritídy?

Zápalové artritídy sú zastrešujúci pojem pre niekoľko foriem tohto ochorenia. Patria sem axiálna spondyloartritída (axSpA) a ankylozujúca spondylitída (AS), psoriatická artritída (PsA) a reumatoidná artritída (RA).

 

Ako sa diagnostikuj zápalové artritídy?

Pre zápalové artritídy je charakteristický zápal kĺbov a často aj iných tkanív. Ak pociťujete pretrvávajúcu bolesť, opuch alebo stuhnutosť kĺbov, mali by ste ísť k svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý vás pošle k odborníkovi. Bude sa snažiť určiť vašu diagnózu a konkrétnu formu zápalovej artritídy. Lekár preskúma vaše príznaky, urobí vám fyzikálne a zobrazovacie vyšetrenia a krvné testy.

 

Existujú rôzne typy zápalovej artritídy?

Áno, existuje viacero druhov zápalových artritíd, ako je napríklad axiálna spondylartritída, ankylozujúca spondylitída, psoriatická artritída a reumatoidná artritída.

 

Je zápalová artritída rovnaká ako artróza?

Zápalová artritída a osteoartróza majú podobné príznaky, napríklad boľavé a stuhnuté kĺby, sú to však odlišné stavy. Zápalová artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zápal kĺbov. Osteoartróza je však spôsobená dlhodobým poškodením kĺbov počas života, napríklad pri nadváhe, nadmernom športovom zaťažení a podobne.

 

Existuje liek na zápalové artritídy?

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na zápalové artritídy, ale existujú viaceré chorobu modifikujúce lieky, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky a progresiu ochorenia a zlepšiť kvalitu života.

 

Môžem preniesť zápalovú artritídu na svoje deti?

Zápalové artritídy môžu byť dedičné, ale v mnohých prípadoch sa ďalej neprenášajú. Spôsob dedenia vašej choroby je zložitý. Riziko prenosu choroby sa líši podľa konkrétnej formy zápalovej artritídy. Pre reumatoidnú artritídu je to medzi 1 z 30 až 1 zo 100, pre psoriatickú artritídu je to asi 1 z 30 a pre AS/axSpA je to medzi 1 zo 6 až 1 z 10.

-EZ-

Patrí do vydania