Zlozvyky v lete? Dôležitá je vnútorná motivácia

Naše telo si práve počas teplých mesiacov pýta rôzne impulzy. Nielenže chceme vyzerať lepšie, dbáme viac o svoju líniu, ale často riešime aj samotné zdravie. Chceme sa cítiť lepšie aj vo vnútri, nie iba navonok. S letom prichádzajú tak rôzne diéty, kúry, detoxy, zmeny v jedálničku a pozeráme sa viac kriticky na svoje zlozvyky. A tých zlozvykoch je často viac než dosť.

Jedným takým zlozvykom je fajčenie. Neustále vysedávanie za počítačom najmä v zimných mesiacoch mnohých lákal k tomu, aby po cigarete siahli častejšie. Prestať fajčiť však nie je také jednoduché a zďaleka to nie je záležitosť len na pár dní. Mnohí silní fajčiari sa po mnohých nevydarených pokusoch prestať fajčiť už vzdali a zostali demotivovaní skúsiť zmenu. Pri zbavovaní sa svojich neduhov je ale dôležitá vnútorná motivácia. A mnohí odborníci prirovnávajú motiváciu k motoru, ktorí vás ženie dopredu. Bez nej sa dá k zmenám pristúpiť len ťažko.

 

Hovorí sa, že stres je často spúšťačom fajčenia. Súčasná situácia neprospieva ani ľuďom, ktorí by chceli prestať fajčiť. Prečo? Obavy zo straty zamestnania, neistota v práci a s tým súvisiaci stres spôsobili, že častejšie siahli po cigarete. Tí, ktorí v minulosti „sekli“ s týmto zlozvykom, sa počas vypätej chvíle k fajčeniu vrátili. Neistota v zamestnaní a  problémy v súkromnom živote teda môžu negatívne ovplyvniť bývalých fajčiarov. Tieto problémy sú častými faktormi recidívy – návratu k fajčeniu po abstinencii. K „rozfajčeniu“ prispieva i fakt, že vďaka zvýšenému pobytu doma, fajčiari stratili kontrolu okolia. Svojmu rituálu sa jednoducho môžu venovať viac ako v zamestnaní. Obviňovanie tu nepomôže, vynikajúcim pomocníkom je už stará známa motivácia a fyzická aktivita. Veď je to pohyb, ktorý dodáva telu nielen energiu, ale aj prísun šťastia za pomoci endorfínov.

 

Prečo je cigaretový dym nepriateľ zdravia?

Vedeli ste napríklad o tom, že na Slovensku fajčí 26 percent dospelej populácie a v celosvetovom meradle sa cigarety ročne podpíšu pod približne šesť miliónov vyhasnutých životov? Fajčenie spôsobuje najmenej 20 rôznych typov a podtypov rakoviny a zodpovedá až za 90 percent úmrtí na rakovinu pľúc.

 

Podľa vedeckých poznatkov je príčinou ochorení súvisiacich s fajčením proces horenia a následné vdychovanie dymu. Ten obsahuje okrem iného oxid uhoľnatý, arzén, benzén, ťažké kovy (olovo, kadmium), kyanovodík a ďalšie chemikálie, ktoré tvoria decht a usádzajú sa v tele fajčiara.

 

Len štyri percentá fajčiarov dokáže svoju závislosť z vlastnej vôle opustiť aspoň na jeden rok (12 mesiacov). S odbornou pomocou sa 35 percentám fajčiarom darí prestať s ich neduhom. To si vyžaduje náročnú a v mnohých prípadoch aj opakovanú liečbu. Štúdie hovoria o tom, že motivácia a vôľa sú kľúčové, aby fajčiari prestali so svojím zlozvykom a ak už nedokážu prestať úplne, tak aby aspoň fajčenie nejakým spôsobom obmedzili.

 

Ak teda hovoríme o zdravšom životnom štýle, tak cigaretový dym nie je určite vhodným spoločníkom. Klasických cigariet a škodlivého dymu z nich sa dá zbaviť natrvalo. Najzdravšou voľbou stále zostáva abstinencia akéhokoľvek fajčenia. Bezdymová alternatíva zas ponúka riešenie v boji proti klasickým cigaretám, čím zostáva lepšou voľbou ako fajčenie cigariet. A ten rozdiel tu je výrazný. Vďaka technológii sa v bezdymových riešeniach tabak nespaľuje, ale iba nahrieva a namiesto dymu produkuje aerosól. A ten už obsahuje v priemere o 95 percent menej škodlivín ako cigaretový dym. Okrem abstinujúceho dymu bezdymové zariadenia neprodukujú žiaden popol.

-MB-

 

Patrí do vydania