Soľ a čierne bahno z Mŕtveho mora revitalizujú kĺby i kožu

Mŕtve more. Najnižší bod sveta – čarovné tajomné miesto. Zbožňované Kleopatrou, uctievané starými národmi. Neustále vyhľadávané pre liečebné účinky svojich minerálov, ktorých koncentrácia je desaťkrát vyššia než v iných moriach a zloženie nenapodobiteľné nikde na Zemi.

Milióny rokov sa z Mŕtveho mora vyparuje viac vody ako do neho priteká. Vzácne soli s vysokým obsahom draslíka, magnézia, sodíka, vápnika, brómu, jódu a iných dôležitých minerálov tvoria viac ako 30 percent jeho objemu! Unikátne zloženie vody a čierneho bahna z Mŕtveho mora má blahodarné účinky najmä pri ochoreniach kĺbov a kože, pomáha zvýšiť regeneráciu a vitalitu buniek a účinne tak zrelaxovať celé telo!

 

Vďaka tomu, že sa soli a bahno bohaté na minerálne látky z Mŕtveho mora stali súčasťou receptúr vo výrobkoch Kawar, liečivé účinky soľného kúpeľa i bahenného zábalu či produktov z nich, môžeme pocítiť aj doma, bez nutnosti podujať sa na dlhú cestu k brehom tohto mora. Celú produkciu i dodávky jordánskeho „zlata” do celého sveta, vrátane Slovenska, zabezpečuje jordánska firma El-Maydan Co., na čele ktorej stojí MUDr. Fathi Kawar, absolvent Lekárskej fakulty UK v Bratislave. Po viacročnej praxi ho ako praktického všeobecného lekára v jordánskom Ammáne zaujali až prekvapivé účinky kúpeľov s obsahom soli z Mŕtveho mora nielen na kožné ochorenia, ale aj na pohybový aparát. A následne sa rozhodol využívaniu minerálnych solí z Mŕtveho mora v prospech zdravia venovať ďalšiu časť svojho profesionálneho života. Práve preto sme ho požiadali o odpoveď na otázku, ako využiť blahodarný vplyv rokmi overenej balneoterapie v domácom prostredí.

 

Relaxácia svalov a kĺbov, komfort pre nohy

Podľa MUDr. Kawara pravidelné vaňové soľné kúpele s esenciou vzácnych prírodných minerálov, či bahenné zábaly kĺbov, sú balzamom na kožu aj kĺby a celkovo pohybový aparát. Vďaka vysokej koncentrácii minerálnych látok, najmä bromidov, dochádza počas nich k svalovej relaxácii a utíšeniu bolesti svalov a kĺbov. Zjednodušene – „zmäkčuje” sa povrch svalových vlákien a stvrdnuté kĺby sa uvoľňujú. Prítomné minerály poskytujú výživu stuhnutým tkanivám, zlepšujú ich elasticitu. V soli i čiernom bahne viazaný oxid siričitý pozitívne pôsobí predovšetkým na regeneráciu poškodených väzivových a chrupkových tkanív. Vďaka „dodávkam” síry sú časom ohybnejšie, zlepšuje sa ich aktívna i pasívna pohyblivosť a zároveň aj odolnosť – deficit síry má totiž na svedomí neschopnosť organizmu „renovovať” poškodené tkanivo. Vaňové kúpele spolu s bahennými zábalmi majú výrazný vplyv na znižovanie opotrebovania aj degenerácie kĺbových štruktúr, podporujú pružnosť a funkčnosť chrupavky, pôsobia protizápalovo. Sú tak zároveň účinnou prevenciou zápalov a opuchov kĺbov.

 

Kúpele pomáhajú tiež pri problémoch s tzv. ťažkými nohami či kŕčovými žilami. Doslova liečivý efekt majú u ľudí so sedavým zamestnaním, trpiacich nedostatočným prekrvením dolných končatín, stagnáciou lymfatického systému a opuchmi nôh. Podporujú krvný obeh, činnosť lymfatického systému a majú priaznivý dopad na metabolizmus buniek.

 

„Kúpeľ si možno dožičiť zo začiatku denne, neskôr každý druhý až tretí deň. Na vaňu s obsahom 60 až 80 litrov vody stačí rozpustiť 125 až 250 g soli z Mŕtveho mora. Pri vaňových kúpeľoch je vhodné zároveň aplikovať bahenný zábal– pomáha kĺby šetrne rozohriať a správne prekrviť“, dodáva MUDr. Kawar.

Spása pre suchú pokožku – aj pri lupienke a lupinách

Soľný kúpeľ i bahenný zábal sú doslova liečivým osviežením pre suchú pokožku či pokožku postihnutú kožnými ochoreniami, zvyšujú jej schopnosť zadržiavať vlhkosť, dodávajú koži zdravší vzhľad a pocit sviežosti, pleť vďaka nim nadobúda mladistvý „výraz“, potvrdzuje na základe svojich skúseností MUDr. Kawar a poukazuje nielen na jedinečné účinky soli a bahna pri obnove prirodzenej funkcie pokožky, ale aj na hojivý a relaxačný účinok minerálov, oxidu siričitého a bitúmenov. „Tie dokážu výrazne zlepšiť stav aj pri psoriáze a lupienke, pri ktorej dochádza k nadmernému rohovateniu a olupovaniu vrchnej časti pokožky. Ochorenie sa prejavuje zvýšenou tvorbou svrbiacich šupiniek, s nimi vlastne súvisí aj jeho názov, grécke slovo psora totiž znamená svrbiacu šupinu. MUDr. Kawar ďalej zdôrazňuje, že vďaka liečivým účinkom sú kúpeľ alebo zábal z čierneho bahna, schopné poskytnúť koži prirodzený mikropíling, ktorý ju zbavuje šupiniek. Dokážu suché svrbiace šupinky zmäkčiť, rozpustiť, či odstrániť a tak maximálne zredukovať ich nadmerný výskyt.

 

Podľa doktora Kawara rovnaký účinok majú aj na vlasovú pokožku pri suchých lupinách, ktoré sú podobné svrbiacim šupinám pri lupienke. Ich vznik má na svedomí najmä časté „svedomité“ umývanie a horúce fénovanie vlasov a používanie vysušujúcich kozmetických produktov, predovšetkým šampónov, ktoré vlasy nadmerne odmasťujú. V zimnom období vlasom škodí aj pobyt v priveľmi vykurovaných priestoroch bez potrebného zvlhčovania vzduchu. V takomto prípade blahodarne pôsobí špecifické použitie výživnej pleťovej bahennej masky Kawar aj na vlasy, ale pozor, nie na zafarbené vlasy. Tie by sa mohli odfarbiť, pretože soľ má snahu zvýrazniť prirodzenú farbu vlasov (zábal sa odporúča použiť pred farbením vlasov). Podobne môže pôsobiť aj opláchnutie vlasov slanou morskou vodou, ktorá sa môže nechať pôsobiť 5 – 10 min., potom je potrebné ju zmyť. Najlepšie s použitím šampónu Kawar proti lupinám. Ošetrenie s čiernym bahnom či morskou vodou pôsobí na vlasy doslova ako elixír, vlasovú pokožku vyčistí do hĺbky a zabezpečí jej detoxikáciu na bunkovej úrovni, zároveň ju vyživí, postará sa o jej hydratáciu a pozitívne ovplyvní jej účinnú regeneráciu. Zároveň ju primerane prekrví, zrýchli metabolizmus buniek, čo sa následne prejaví na zdravom raste vlasov aj v dlhodobom období, ošetrené vlasy zanechá vitálne, lesklé, jednoducho zdravé.

 

Jedinečné pôsobenie kúpeľa s vyšším obsahom vzácnych solí z Mŕtveho mora na pokožku, predovšetkým na odstraňovanie vysušenej zrohovatenej kože a jej regeneráciu, potvrdil i výskum realizovaný Kožnou klinikou Univerzitnej nemocnice v Bratislave pod vedením doc. Sinku – dlhoročného odborníka na chronické kožné ochorenia. Opakovane poukázal aj na ďalšie efekty liečivého kúpeľa, pôvodne zameraného na liečbu psoriázy, predovšetkým na jeho relaxačný účinok na pohybový aparát. Sprievodným efektom horúcich kúpeľov bolo až prekvapujúco časté vymiznutie chronickej bolesti tak malých, ako aj veľkých kĺbov.

 

„Je nevyhnutné zdôrazniť, že účinky týchto vzácnych minerálov z Mŕtveho mora pri kúpeľných kúrach pri Mŕtvom mori a rovnako aj pri domácej balneoterapii sú na takej úrovni, že ich možno deklarovať ako typické liečivé účinky, ktoré sú zvyčajne deklarované u liekov“, vyzdvihuje ich vlastnosti doc. MUDr. Sinka.

Patrí do vydania