Poradna

Opakovane mávam problémy so škriabaním v hrdle a zachrípnutím. Zrejme sa na mňa „nalepí“ každý vírus. Navyše ako prednášajúca veľa rozprávam, takže sú pre mňa tieto ťažkosti veľmi nepríjemné a obmedzujúce. Existuje pre mňa nejaké riešenie?

MUDr. Irina Šebová, CSc., MPH, prednostka DORLK LF UK a NÚDCH v Bratislave

 

Na spomínané problémy odporúčam zvlhčovať a chrániť sliznicu úst a hltana – napríklad vo forme rôznych cmúľacích pastiliek. Treba dbať aj na dostatočný príjem tekutín. Dobre nám spraví teplý nápoj s citrónom a medom, prípadne rôzne čaje s protizápalovým účinkom. Pri výbere pastiliek buďte obozretná. Väčšina voľnopredajných prípravkov obsahuje antiseptiká či anestetiká, v poslednom čase nastal „boom“ lokálne pôsobiacich antibiotík. Antibiotiká však účinkujú iba proti baktériám, ktoré vo väčšine prípadov nie sú pôvodcom akútneho zápalu sliznice. Najčastejšie totiž ide o vírusové zápaly sliznice hltana a hrtana. Lokálne anestetiká síce rýchlo zmiernia bolesť, ale iba na krátky čas. Antiseptiká zas účinkujú len povrchovo, pričom samotná infekcia sa odohráva v hĺbke tkanív, a takisto pôsobia prevažne iba proti baktériám. Navyše spomínané preparáty sú určené iba na krátkodobé užívanie, pri dlhodobom užívaní môžu narušiť prirodzenú ústnu mikroflóru, a tým aj imunitu či spôsobiť systémové nežiaduce účinky. Mimoriadne vhodné na opisované ťažkosti sú nové hydro pastilky od spoločnosti GENERICA. Sú jedinečné svojím zložením a mechanizmom účinku. Obsahujú tzv. hydrogél komplex, ktorý pri cmúľaní pastiliek vytvára na sliznici ochranný film proti prieniku a šíreniu baktérií aj vírusov. Vďaka kyseline hyalu­rónovej zároveň intenzívne zvlhčujú vysušenú a podráždenú sliznicu. Obsiahnutý panthenol sliznicu navyše regeneruje a hojí. Výhodou je, že sa môžu užívať aj dlhodobo, čo je vhodné napríklad pri extrémnej záťaži hlasiviek (zabezpečia dostatočné zvlhčenie a regeneráciu sliznice) a preventívne pri opakovaných vírusových ochorenia hrdla (poskytujú ochranu proti vírusom a baktériám). Nové hydro pastilky zmierňujú bolesť, škriabanie/pálenie, suchosť v hrdle, zachrípnutie a dráždenie na kašeľ.

 

Je možné zbaviť sa inkontinencie v prípade ženy – čerstvej mamičky, ktorú inkontinencia začala trápiť po pôrode?

MUDr. Pavel Slanina, Medicentrum, s. r. o.

 

U čerstvej mamičky, ktorú po pôrode začala trápiť inkontinencia moču, sa dá predpokladať, že došlo k oslabeniu svalov panvového dna. Pri úprave životosprávy, ktorá vedie k normalizácii telesnej hmotnosti a posilneniu svalov panvového dna, je pod vedením skúseného fyzioterapeuta možné prinavrátiť funkciu zvierača močovej trubice do pôvodného stavu. Navodenie tohto stavu je možné dosiahnuť približne za 3 mesiace, takže mamičky po pôrode majú šancu popasovať sa s inkontinenciou práve takto. www.seni-sk.sk

 

Jar predstavuje nebezpečenstvo najmä pre zvieratá a domácnosti. Aké formy antiparazitárnych prípravkov možno použiť pre nášho domáceho miláčika? Máme na výber viacero prípravkov?

MVDr. Lucia Kováčová, veterinárna klinika Tvoja Veterina v Bratislave


Komerčne vyrábané antiparazitárne produkty sú dostupné v troch aplikačných formách, vo forme spot-on prípravkov, ktoré sú určené na kvapkanie na kožu, obojkov a tabliet. Ich výhodou je, že majú klinické skúšky a ich účinok tak vieme veľmi dobre predvídať. Výber samotného prípravku potom záleží na individuálnych potrebách každého zvieraťa a jeho majiteľa, nedá sa vysloviť univerzálne odporúčanie. Pri výbere okrem iného prihliadame na aktivitu zvieraťa (pohyb vo vode, pohyb v lese a pod.), druh a plemeno (existuje neznášanlivosť na prípravky s potvrdenou plemennou predispozíciou), vek a samotnú domácnosť, v ktorej zviera žije.

 

Cvičím v posilňovni už takmer rok, 3- až 4-krát týždenne, pričom kombinujem silové cviky a kardio. Upravil som aj stravu, no výsledky nie sú také, ako by som si predstavoval... Dá sa to nejako „urýchliť“? Roman (34)

Zuzana Satmary, osobná trénerka a fitnes poradkyňa

 

Existuje spôsob, ako zo svalov vydolovať viac. Ak chcete zvýšiť svoju výkonnosť, treba telu pomôcť vhodnými výživovými doplnkami. Napríklad s obsahom karnozínu, na ktorý nedám dopustiť. Užívam ho pravidelne už takmer tri roky a moja forma sa výrazne zlepšila. Dokazuje to aj víťazstvo na celosvetovej súťaži Natural Olympia v Las Vegas, kde som na jeseň minulého roka získala 1. miesto v kategórii figure junior master. Silný antioxidant s názvom karnozín zvyšuje výkon a vytrvalosť svalov, chráni ich pred poškodením a urýchľuje procesy regenerácie. Princíp účinku spočíva v tom, že tento silný antioxidant dokáže neutralizovať kyselinu mliečnu, ktorá sa uvoľňuje počas svalovej práce. Pomáha zvyšovať pH a teda znižovať množstvo kyseliny mliečnej vo svaloch, vďaka čomu sú schopné silnejšej kontrakcie počas dlhšej doby. Pri tréningu dochádza k miernejšiemu nástupu laktátu, čo umožňuje vyšší výkon a väčší svalový nárast, súčasne sa oddiali svalová únava. Odporúčam 6-zložkový prípravok Karnozín EXTRA s obsahom karnozínu a ďalších účinných látok, ako je L-karnitín, koenzým Q10 a vitamín E – ďalší silný antioxidant. Dopĺňa ich extrakt z čučoriedok a z plodov viniča (resveratrol). Karnozín EXTRA je 100 % prírodný produkt, ktorý sa všeobecne odporúča užívať na udržiavanie vitality a dobrej fyzickej i psychickej kondície. Zoženiete ho na www.carnomed.sk.

Patrí do vydania