Kapsuly s rybím tukom: Vedecky potvrdené priaznivé zdravotné účinky

Rybí tuk je zdraviu prospešný, tvrdia lekári a spolu s dietológmi už dlho varujú, že jedálny lístok bez morských rýb dvakrát týždenne nie je úplný. Škoda, že na Slovensku i v Čechách, kde je spotreba okolo 5 kg rýb na hlavu a rok, nemáme takú pestrú ponuku morských rýb, akú poznáme z prímorských krajín. Zdravé a pre mnohých z nás zatiaľ vzácne morské ryby a s nimi aj ich cenný tuk ako žiaduca súčasť stravy či len jej doplnok môžu mať značný význam v každom veku, najmä z hľadiska prevencie závažných srdcovo-cievnych ochorení ohrozujúcich život a jeho kvalitu.

Ako rybí tuk pôsobí?

Je to tuk ako každý iný, v jednom grame ktorého je obsiahnutých asi 9 kcal energie. Nemá menej energie ani menej cholesterolu než ostatné živočíšne tuky. Obsahuje však unikátne zložky, tzv. nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné, t. j. telo si ich samo nevie vytvoriť. Tie majú priaznivý vplyv na tvorbu radu protizápalových látok v tele a samy pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak, majú mierny protizrážavý účinok, znižujú hladinu rizikových krvných tukov a zvyšujú hladinu tzv. dobrého cholesterolu. Jedným z rizík vyššej hladiny cholesterolu, ktorá postihuje čoraz viac ľudí, je tvorba plátov na vnútorných stenách ciev z naoxidovaného cholesterolu (t. j. chemicky pozmeneného cholesterolu účinkom kyslíka rozpusteného v krvi), ktoré cievy zužujú a upchávajú. Ak však máme v krvi esenciálne mastné kyseliny omega-3 z rybieho tuku, riziko tvorby cholesterolových plátov je nižšie. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny z rybieho tuku, ktoré označujeme skratkami EPA a DHA, teda významne redukujú riziko vzniku aterosklerózy a ďalších kardiovaskulárnych porúch, na ktoré slovenská i česká populácia zomiera najviac zo všetkých chorôb.

 

Výhody kapsúl s rybím tukom

Rybí tuk možno prijímať aj z tučného rybieho mäsa a rybích výrobkov, napr. z treščej pečene, ktoré nie vždy a každému voňajú (najmä nie deťom). Preto sú také obľúbené želatínové kapsuly s rybím tukom, ktoré sa rozpúšťajú až v tráviacom trakte a neobťažujú nás typickým zápachom. Z rybieho tuku, v ktorom sú obsiahnuté nevyhnutné nenasýtené mastné kyseliny omega-3, sa pri výrobe kapsúl spoľahlivo odstraňujú ťažké kovy (najmä ortuť a kadmium) a ďalšie jedovaté látky (napr. polychlórované bifenyly) znečisťujúce v stále stúpajúcich koncentráciách mäso aj tuk morských rýb.

 

Jednoduchým naplnením čistého rybieho tuku do želatínových kapsúl, ktoré sa užívajú 1- až 3-krát denne, dosiahneme okrem vylúčenia rybacieho zápachu a škodlivých nečistôt z morí ešte:

– vyššiu koncentráciu účinných omega-3 nenasýtených mastných kyselín EPA aj DHA,

– vyššiu chemickú stabilitu týchto kyselín viazaných do etylesterov,

– vyššiu koncentráciu žiaducich nenasýtených tukov,

–  výrazne nižšiu koncentráciu (24-krát) nežiaducich nasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú aterosklerózu.

 

Ktoré účinky kapsúl s rybím tukom sa dnes považujú za vedecky potvrdené? (už 3 000 štúdií)

– znížená lepivosť krvných doštičiek (zrážavosť krvi),

– znižovanie krvného tlaku a tepovej frekvencie,

– znižovanie triglyceridov (krvných tukov),

– zvyšovanie dobrého HDL cholesterolu,

– znižovanie svalového poškodenia pri infarkte,

– znižovanie rizika opätovného upchatia cievy po operatívnom zákroku (angioplastike alebo bypasse),

– znižovanie rizika náhlej kardiovaskulárnej smrti (napr. u vrcholových športovcov).

 

Súčasne pribúda vedeckých prác, ktoré postupne zhromažďujú dôkazy, že rybí tuk ďalej prospieva:

– mysleniu,

–  regenerácii centrálnej nervovej sústavy (DHA je súčasťou mozgového tkaniva, bunkových membrán aj očnej sietnice),

– pri dyslexii,

– pri znižovaní predmenštruačných príznakov u žien (PMS).

 

Patrí do vydania