Diabetický edém makuly

Diabetická retinopatia a diabetický edém makuly (DEM) sú hlavnou príčinou straty zraku u pacientov v produktívnom veku v rozvinutých krajinách. Sú to mikrovaskulárne komplikácie diabetes mellitus a môžu mať náhly a negatívny vplyv na zrak pacientov. Diabetický edém makuly môže postihnúť ľudí s diabetes mellitus typu 1 aj typu 2.

 

 

Čo je diabetický edém makuly – DEM?

 

V zadnej časti oka sa nachádzajú cievy, ktoré sú bariérou na prestup látok medzi krvou a sietnicou. Sietnica je miesto vo vnútri zadnej časti oka, kde sa zaznamenávajú všetky obrazy, ktoré vidíme – podobne ako film vo fotoaparáte. Ľudia s DEM majú túto bariéru poškodenú, v dôsledku čoho môžu presakovať tekutiny z ciev do sietnice. Toto presakovanie spôsobuje jej opuch. Makula, nazývaná tiež žltá škvrna, je centrálna časť sietnice zodpovedná za ostré videnie a rozpoznávanie jemných detailov. V dôsledku prítomnosti tekutiny makula opuchne a centrálne videnie nie je ostré. Po čase môže opuch viesť k vzniku jaziev, ktoré sietnicu nezvratne poškodzujú. Rovnako ako v prípade škrabancov na fotografii v dôsledku týchto jaziev vidia pacienti s edémom makuly horšie, než by mali. Pri diabetickom edéme makuly pacient vidí sledovaný obraz neostro, rozmazane a vo vyblednutých farbách, často sa v zornom poli môžu nachádzať tmavé škvrny.

 

 

Čo spôsobuje DEM?

 

DEM vzniká v dôsledku dlhodobo vysokej hladiny cukru v krvi, čo je stav známy ako hyperglykémia. Hyperglykémiu obvykle spôsobuje diabetes, ktorý buď nebol včas diagnostikovaný, alebo nie je dôsledne kontrolovaný. Rizikové faktory predstavujú aj dyslipidémia, hypertenzia, vysoký body mass index, ďalej spánkové apnoe a podobne. Ďalšími faktormi, ktoré môžu DEM zhoršiť, sú faktory vyplývajúce zo životného štýlu, napríklad fajčenie alebo nadváha.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom časopise Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania