Rýchlik či spomalený slimák?

Emócie majú silu tornáda. Hýbu celým ľudským „Ja“. Aj ego je proti nim ako slabý čajový odvar. Ovládnu telo, premôžu dušu, ukradnú ducha. V stotine sekundy rozvíria špirálu dejov, ktoré len tak nezastavíte. Ak sa domnievate, že príliš mudrujem, poučila ma sesternica Alica. Mladá kardiologička vie o srdci viac než bežný laik. Denne navracia ľudským srdciam poriadok. Popri plnej čakárni pacientov sa nikdy nezaoberala vlastnými emóciami. „V časovej tiesni to inak nešlo,“ povzdychne si. Až sebecký manžel ju priviedol k novej, povedzme, záľube. Prijatiu osobných emócií. Prešla zúfalstvom, prázdnotou, beznádejou, kým pochopila, že jej vlastná arytmia má emocionálnu príčinu. Vnútorná nespokojnosť a strach jej rozbúchavali srdce do výšin. „Jednoducho“ sa ich zbavila a arytmia zmizla. Znenazdajky a potichu. Až dnes je ozajstnou lekárkou vlastného srdca i duše.

 

 

Drevené srdce bez rytmu

 

Ak ste sa dosiaľ nezaoberali tým, ako pracuje nenahraditeľná pumpa vo vašej hrudi, je ten správny čas rozšíriť si obzory. Zdravé srdce je riadené z dvoch uzlíkov, ktoré sú jeho stálou súčasťou. Okrem dvoch predsiení a dvoch komôr sú v ňom presne dva uzly, z ktorých sa šíri elektrický signál. Ten dáva srdcovému svalu stimul na sťah srdcových dutín, cez ktoré sa prepumpuje krv až do krvného obehu. Prvý uzol (sínusový) nájdeme v hornej časti pravej predsiene, kde elektrický impulz vzniká. Následne sa elektrický signál šíri cez predsiene až na pomedzie komôr. Tu preberá zodpovednosť druhý uzol, tzv. atrioventrikulárny. Po stiahnutí predsiení sú na rade komory, do ktorých sa signál dostáva cez Hissov zväzok a prevodový systém srdca. Keď sa komory stiahnu, krv je zo srdca vypumpovaná do krvného riečiska. Zárukou efektívnej práce srdca je šírenie elektrického signálu po správnych dráhach. Len vtedy je srdce zdravou a silnou pumpou, ktorá privádza krv so živinami a kyslíkom ku všetkým orgánom. Ak je sínusový rytmus narušený a srdce nepracuje pravidelne, elektrická aktivita je abnormálna. Signál sa buď šíri z iného miesta v srdci alebo ho vedú iné vodivé dráhy. Vtedy nastávajú arytmie, dobre známe poruchy srdcového rytmu. Na príčine je porušený elektrický systém srdca. Podľa typu arytmie pozorujeme rozličné prejavy, ktoré začínajú v skrytosti, až neskôr dokážu srdcu priťažiť.

 

Srdiečko, srdiečko, kedy si najzdravšie na svete?

 

Zdravé srdce riadi pravidelný elektrický systém, ktorý je presný ako hodinky. Ak nie je, nastávajú poruchy frekvencie srdcovej práce. Každá má svoje pomenovanie, príznaky a v prípade neliečenia i patričné, niekedy až dramatické, následky.

 

Nebezpečný slimák

 

Ak je srdcový rytmus príliš pomalý, môžete pociťovať únavu a časté bývajú aj stavy na odpadnutie a mdloby. Na vine je pokazený stimulátor elektrického signálu (už spomínaný sínusový uzol) alebo spomalený prenos vzruchov z predsiení do komôr. Signály vyslané z uzlíkového stimulátora sú buď výrazne omeškané, alebo do komory vôbec nedorazia. Vtedy sa srdcové komory nesťahujú s presnosťou hodiniek a nevypumpujú dostatok krvi do tela. Tejto arytmii hovoria lekári bradykardia a v najhoršom prípade môže spôsobiť zastavenie srdca, blokádu mozgu, a teda až nečakanú smrť.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom časopise Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania