Rakovina prsníka - Bojujte viac než len o prežitie

Ročne sa na Slovensku diagnostikuje rakovina prsníka viac ako dva a pol tisícom žien. Väčšina z nich však nemá dostatočné informácie o rekonštrukcii prsníka, vďaka ktorej majú možnosť opäť sa cítiť ako plnohodnotné ženy. Práve tomuto druhu operácie sa dlhodobo venuje plastický chirurg MUDr. Martin Boháč, PhD. Ten prostredníctvom iniciatívy New Mamma pomáha ženám, ktoré podstúpili operáciu prsníka kvôli rakovine.

 

 

New Mamma je iniciatíva primárne sponzorovaná Višegradským fondom a odborníkmi zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska pre ženy, ktoré podstúpili alebo sa chystajú podstúpiť operáciu prsníka pre nádorové ochorenie a premýšľajú o jeho možnej rekonštrukcii. Hlavným cieľom je vzdelávať ženy o ich možnostiach, zvýšiť ich povedomie o tejto téme a poskytnúť im prístup k špecialistom na túto problematiku.

 

 

Čo je rekonštrukcia prsníka?

 

Po operácii rakoviny prsníka sa veľa žien vo svete rozhoduje pre rekonštrukciu prsníka. Ide o proces, ktorý je súčasťou komplexnej liečby rakoviny prsníka najčastejšie na jej konci.

 

 

Ktoré ženy môžu podstúpiť rekonštrukciu prsníka? Čo je jej cieľom?

 

Väčšina žien, bez ohľadu na vek, ktoré sú v dobrom zdravotnom stave a potrebujú rekonštrukciu po operácii rakoviny prsníka. Ďalej sú to ženy s vysokým genetickým rizikom vzniku rakoviny prsníka, ktoré si nechajú prsníky odstrániť v rámci preventívnych opatren,í alebo ženy s vrodenými defektami. Cieľom rekonštrukcie prsníka je obnoviť jeho vzhľad po zákroku tak aby bol čo najpodobnejší stavu pred operáciou.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania