Zväčšená prostata sa dá liečiť

Stáva sa vám, že sa v noci zobudíte a idete na malú potrebu len tak pre istotu či okamžite vyštartujete kvôli nutkaniu na močenie, pretože tlak močového mechúra rýchlo rastie…? Už sa veru nepamätáte, kedy ste sa z tohto dôvodu počas noci ani raz nezobudili? Ste úspešným kandidátom za člena početnej skupiny mužov prostatikov.

 

 

 

Kedy a prečo začína prostata hnevať?

 

Prostatu vytvára hubovité parenchimatózne tkanivo, ktoré má tendenciu zduriť sa a v neskoršom veku sa aj nadmerne množiť. Prvé príznaky zdurenia môžu muži pocítiť už okolo 40. až 50. roku života a najmenej u polovice mužskej populácie sa problémy prejavia vo veku 60. rokov. V tomto veku sa zvyknú pridružiť aj vážnejšie problémy, často sa kombinuje zdurenie tkaniva s možným vyústením do nádorového bujnenia.

 

 

Aké príznaky poukazujú na problémy s prostatou?

 

Sú to predovšetkým ťažkosti so štartom i oddialením močenia, predĺženie doby močenia, potreba tlačenia pri močení, pretože slabý alebo prerušovaný prúd moču a jeho odkvapkávanie po skončení močenia nie sú jednoznačné. Pocit neúplného vyprázdňovania močového mechúra, resp. nemožnosť začať močenie, bolesti, pálenie pri močení či krv v moči, to sú už nezvratné príznaky nevyhnutnej potreby navštíviť lekára. Vtedy už počas noci nejde o mimovoľné zobudenie s návštevou WC „len tak pre istotu”, ale už aj o pocity súrnej potreby močenia spojené často s obavami o udržanie moču a strachom pred jeho únikom. K týmto ťažkostiam sa často pridružujú aj sexuálne problémy a pocity úzkosti zo straty mužnosti.

 

 

Ako dbať o zdurenú prostatu?

 

Počiatočný problém častejšieho močenia pri ľahšej forme zväčšenia prostaty je ešte zvládnuteľný prírodnými extraktmi, preto s ich užívaním začnite ihneď. Ak sa váš stav mierne zlepší, ste na správnej adrese a v takejto liečbe vytrvajte. V prípade, že ste počiatočné ťažkosti podcenili a váš stav sa rýchlo zhoršuje, neváhajte s okamžitou návštevou lekára. Ten začne už cielenú medikamentóznu liečbu, ktorá vašu situáciu zlepší. Ale lieky budete už užívať dlhodobo. Obávate sa ich nežiaducich účinkov? Snažte sa predísť progresii ochorenia a venujte sa mu už v začiatkoch jeho vzniku. Včasná pozornosť a starostlivosť sa vám mnohonásobne vyplatí.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania