Mužská subfertlita - Príčiny neplodnosti mužov a ako ju riešiť

Pri 40% párov závisí nechcená bezdetnosť asi zo 40% od muža a okolo 20% od obmedzenej plodnosti oboch partnerov. Subfertilita znamená zníženú plodnosť, jej potenciálnych príčin je mnoho a vyžadujú pre presnú identifikáciu dôkladné vyšetrenie. Početné štúdie dokazujú, aké dôležité je vyvážené zásobovanie mikroživinami pre rozvoj zdravých spermií.

 

 

Je známym faktom, že v Európe kvalita spermií prudko klesá. Subfertilita u mužov súvisí okrem ich veku aj s BMI (váha), fajčením, užívaním liekov, alkoholu, stresom, životným štýlom, zlou výživou atď. Infertilita (neplodnosť) postihuje v USA viac než 6 miliónov párov. V Nemecku v roku 2011 bolo narodených 663 000 detí, len polovica z roku 1964. Pritom sú matky pri svojom prvom pôrode s priemerným vekom 31 rokov o päť rokov staršie ako pred 20 rokmi.

 

 

Obrazom kvality spermií (orientačnej plodnosti muža) je spermiogram

 

Či sú spermie v poriadku, alebo im treba k tomu, aby plnili svoju úlohu, pomôcť, sa dozvieme jednoduchým vyšetrením – spermiogramom. Ide o mikroskopické vyšetrenie ejakulátu muža, pri ktorom sa stanovuje počet spermií v miliónoch na mililiter, kontroluje sa ich tvar a veľkosť a vyhodnocuje sa ich pohyblivosť. V súčasnosti sú výsledky štúdií o plodto klesá podľa ukazovateľov spermiogramu za rok o asi 2 percentá. V jednej francúzskej štúdii (za obdobie 1989 až 2005) bol na základe spermiogramu 26 609 mužov zistený pokles hustoty, pohyblivosti a kvality semena o 32 percent. Metaanalýza vyšetrovaní z rokov 1938 až 1990 prišla už k predtým znepokojujúcim výsledkom. Podľa nej poklesla priemerná hustota spermií zo 113 mil./ml na 60 mil./ml a priemerný objem ejakulátu z 3,40 ml na 2,75 ml.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania