Huby a ich liečivé účinky

Na svete existuje niekoľko stotisíc druhov húb, pričom na Slovensku sa vyskytuje okolo 28 000 druhov, z toho asi 4 200 druhov tvorí plodnice viditeľné voľným okom. Slovenský národ, podobne ako český je národom hubárov. Tradíciu tvoria na trhu Rómovia, ktorí v lesoch zbierajú suchohríby a kuriatka a tie potom predávajú. Okolo 50 druhov húb je povolených na predaj, či už v sušenej forme, alebo čerstvé na trhoviskách. Skúsení hubári zbierajú aj 200-300 druhov húb a sú schopní z nich navariť rôzne kulinárske pochúťky. Huby sa u nás spracovávajú čerstvé – v kuchyni, zavárajú sa najčastejšie do kyslého nálevu alebo sa sušia a v sušenej forme sa používajú ako korenie do polievok alebo omáčok.

 

 

Huby pre zdravie Huby patria medzi najstaršie žijúce organizmy na zemi. Dlhú dobu boli huby odstrkované na okraj vedeckého záujmu a to až do 18. storočia, najmä preto, lebo ako sa rýchlo objavili, tak aj rýchlo zmizli a navyše tým ,že niektoré sú jedovaté, alebo majú halucinogénne účinky, boli považované za diablovo dielo. Bohyňa Flóra však neobdarila huby len negatívnymi účinkami, ale aj zdraviu prospešnými a liečivými účinkami na rôzne ochorenia.

 

 

Podľa spôsobu života sa rozdeľujú huby na:

 

- symbiotické

- saprofytické (žijúce na tlejúcich rastlinách)

- parazitické (žijúce na živých rastlinách, napr. drevokazné huby na duboch)

 

Ďalej sa huby rozdeľujú na: -jedlé, neškodia ľudskému zdraviu a majú hodnotný nutričný význam (napr. kozáky, hríb smrekový, masliak, suchohríby) -nejedlé, sú také, ktoré sa nehodia na jedenie najmä z chuťových dôvodov-sú napr. horké, zapáchajú. Niektoré sa však v malom množstve používajú ako korenie, niektoré sú veľmi tvrdé až drevnaté (napr. holubinka žlčová, choroš-trúdnik) -jedovaté, obsahujú látky toxické pre človeka. Niektoré sú jedovaté len pri nedostatočnej úprave (napr. hríb satan) alebo pri kombinácii s alkoholom (napr. hnojník atramentový). Najčastejšie tieto huby poškodzujú pečeň, obličky a tráviaci trakt -liečivé, obsahujú bioaktívne látky, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus. Už naši predkovia zistili, že niektoré huby podporujú trávenie, potláčajú infekcie alebo zastavujúce krvácanie.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

 

Patrí do vydania