Prečo sú omega-3 mastné kyseliny dobré pre naše srdce?

Hypotéza o pozitívnych účinkoch omega-3 nenasýtených mastných kyselín na kardiovaskulárne zdravie siaha až do roku 1970, keď sa v Grónsku uskutočnili pozorovania vplyvu životného štýlu Inuitov – Eskimákov na ich zdravotný stav.

 

 

Tradícia príjmu Omega-3 – rybie pokrmy

 

Hoci strava Inuitov obsahovala vysoký obsah tuku, medzi členmi inuitskej komunity kardiovaskulárne ochorenia prakticky neexistovali. Ďalším významným znakom bola vysoká hladina omega-3 mastných kyselín v tkanivách populácie vďaka strave bohatej na ryby. Vedci čoskoro zaznamenali podobne nízky výskyt ochorení aj medzi ďalšími obyvateľmi arktických oblastí, ktorí pravidelne konzumovali ryby. Zistenia boli potvrdené mnohými štúdiami, na základe čoho celosvetové asociácie zaoberajúce sa zdravím srdca odporúčajú jesť ryby dvakrát týždenne. Považujú ich za stravu prospievajúcu kardiovaskulárnemu zdraviu.

 

 

Čisté mastné kyseliny – menej úmrtí na infarkt

 

Každý mesiac sa vo svete publikuje množstvo článkov na tému rôznych zdravotných prínosov omega-3 mastných kyselín. S nárastom ich výhod vzrastá súčasne význam výživových doplnkov s ich obsahom. Obyvateľom oblastí so stravou chudobnou na ryby odborníci radia vytvoriť si režim ich pravidelného príjmu.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania