Páli vás na hrudi? Nerozčuľujte sa!

Návšteva susedkinej kúpeľne mi vyrazila dych! Koenzým Q10 má v jej byte samostatnú poličku. Kyselina hyalurónová patrí do skrinky pod umývadlo. Prokolagénové séra a najnovšie extrakty z prírodných výťažkov sídlia nad vaňou. A aby som nezabudla! Hneď poruke pri uteráku sa o priazeň každej návštevy uchádza najvyšší rad prípravkov s vitamínov D, peptidovým komplexom, nenasýtenými mastnými kyselinami, fytosterolmi, fosfolipidmi či karotenoidmi. Na malú kúpeľňu poriadne bohaté vybavenie proti starnutiu pleti, hovorím si. O pokožku sa stará dokonale, mala by som sa zamyslieť?! Neprešli tri dni a nášho milého suseda, ktorý sa denne a veľmi trpezlivo predieral kúpeľňou plnou téglikov a fľaštičiek, odviezla sanitka. Príznaky starnutia ho dobehli!

 

 

Ischemická choroba postihla jeho srdcový sval. Pleť susedky žiari už len z predstavy, že má k dispozícii množstvo pomocníkov. No susedove cievy nedostali vhodnú životosprávu, a tak sa zúžili. Nielen tvár a dekolt si žiadajú našu každodennú starostlivosť! Srdce a cievy síce nevidno, no sú dôležitejšie než tri vrásky v očnom kútiku. Dnes už to vie i naša susedka!

 

Životodarný sval a ischemická choroba Či sa nám to páči, alebo nie, na Slovensku zomiera najviac ľudí na choroby srdca a obehovej sústavy. Trend neutíchol a jednoznačné prvenstvo si zachováva ischemická choroba srdca (ICHS), ktorá položí na smrteľné lôžko až 82 % pacientov starších ako 65 rokov za jediný rok. Zo štatistík vyplýva, že ICHS je chorobou starších ľudí, pretože postihuje až 65 % mužov i žien vo vyššom veku (zväčša nad 65 rokov). Pýtate sa prečo? My tiež, a preto poďme pekne po poriadku. Čo sa deje so srdcovo-cievnou sústavou pri ischémii? Pojem ischémia značí nedokrvenosť, čiže nedostatočné prekrvenie niektorého orgánu ľudského tela. Na to, aby každý orgán fungoval správne, potrebuje nevyhnutný prísun kyslíka a živín. Tie dostáva prívodom krvi v podobe prekrvenia. Ak sa krv do orgánu nedostane, prestáva po istom čase úplne fungovať. V závislosti od významnosti daného orgánu nastáva v ľudskom tele zlyhanie. A keď ide o životodarný srdcový sval aj priame ohrozenie života. Kde sa teda krv „zasekla“, ak do srdca (či iného orgánu) nedorazila? Zastavili ju neprimerane zhrubnuté cievy, v ktorých prebieha patologický (chorobný) proces, napríklad ateroskleróza.

 

 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania