Stredomorská diéta - Zdravá strava pre Vaše srdce

Stredomorská diéta je chutný a zdravý spôsob stravovania. Tvorí ju jedálniček pozostávajúci z typických potravín a receptov stredomorskej kuchyne. Podľa najnovšej štúdie, stredomorská diéta môže zvrátiť stav známy ako metabolický syndróm.

 

 

Čo to je stredomorská diéta?

 

Ak hľadáte stravu vhodnú pre zdravie vášho srdca, môže vám vyhovovať práve stredomorská diéta. Tá zahŕňa základy zdravého stravovania, ku ktorému sa pridáva okrem iných potravín charakteristických pre stredomorskú kuchyňu aj olivový olej a príležitostne pohár červeného vína. Väčšina zdravých diét zahŕňa ovocie, zeleninu, ryby a celozrnné obilniny a obmedzuje nezdravé tuky. Zatiaľ čo tieto zdravé potraviny sú verne odskúšané, jemné odchýlky alebo rozdiely v pomeroch určitých potravín môžu znamenať rozdiel pre riziko srdcových chorôb.

 

 

Prínosy stredomorskej diéty

 

Tradičná stredomorská strava znižuje riziko srdcových chorôb. Analýzy viac ako 1,5 milióna zdravých dospelých ukázali, že dodržiavanie stravy typickej pre krajiny Stredozemného mora sa spája so zníženým rizikom smrti spôsobenej srdcovými chorobami, rakovinou, zníženým výskytom Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Diétne pokyny pre Američanov odporúčajú stredomorskú stravu ako stravovací plán, ktorý podporuje zdravie a pomáha predchádzať chorobám a stredomorskú stravu môže dodržiavať celá rodina.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania