Rakovina v ústach

Vyriešením záhady rakoviny sa dnes na celom svete zaoberá viac vedcov a tomuto problému je podriadený mnohonásobne väčší potenciál intelektuálny aj finančný, než kedysi vyžadovali a ešte dnes vyžadujú všetky bakteriálne a vírusové ochorenia dohromady. Toto obrovské úsilie už prinieslo niektoré významné úspechy: súčasná medicína dokáže úplne vyliečiť určité percento chorých, ktorí by ešte pred dvadsiatimi rokmi boli úplne stratení. Väčšine ostatných pacientov sa síce podarí život predĺžiť, ale nakoniec choroba predsa len zvíťazí.

 

 

V každom ľudskom tele sa v priebehu jedného dňa pretransformuje okolo tisíc normálnych buniek na nádorové. Organizmus ich vníma ako cudzorodé, preto má náš imunitný systém za úlohu tieto bunky od ostatných zdravých rozpoznať a následne buď zreparovať, alebo zničiť. Hovoríme o imunologickom dozore. V prípade, že jedného dňa prehliadne iba jedinú bunku, ktorá sa vymkla spod kontroly, organizmus ju prestane pokladať za cudzorodú a buď sa proti nej nebráni vôbec, alebo až potom, keď už je neskoro a nádor je väčších rozmerov. Zákernosť rakoviny spočíva hlavne v tom, že nádorové bunky sa okrem svojej schopnosti nekontrolovaného delenia od zdravých líšia nepatrne, čo spôsobuje aj hlavný problém liečby. Je pravda, že nádorové ochorenie sa vyskytuje až trojnásobne viac u fajčiarov a u pacientov so zlou hygienou dutiny ústnej a zanedbaným chrupom, ale... postihuje aj nás obyčajných zdravo žijúcich ľudí. Myslím, že čísla hovoria za všetko: Výskyt zhubných nádorov na celom svete má stále stúpajúcu tendenciu, podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí zhubným nádorom asi 30% obyvateľstva a približne 20% na následky zhubného ochorenia zomiera. V krajinách s vysokým životným štandardom zaujímajú zhubné nádory druhé miesto v príčinách úmrtnosti obyvateľstva. Podľa predpovede výskumníkov dôjde i v budúcich rokoch k zhoršeniu i tak nepriaznivej situácie.

 

 

Výskyt nádorov v ústnej dutine

 

Výskyt nádorov v ústnej dutine a v tvárovej oblasti je pomerne častý, predstavuje 3 – 5% z celkového počtu zhubných nádorov.

 

 

Viac sa dočítate v aprílovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania