Správnym jedlom proti civilizačným ochoreniam

Na Slovensku sa v roku 2013 spotrebovalo 84 miliónov balení liekov viazaných na lekársky predpis. Najviac, 29,6 miliónov balení, súviselo s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Aj ďalšie miesta obsadili lieky na civilizačné ochorenia, ktoré do veľkej miery môžeme ovplyvňovať svojím životným štýlom a tým, čo máme na tanieri.

 

 

Civilizačné ochorenia a lieky


Civilizačné ochorenia majú svoju príčinu najmä v súčasnom životnom štýle: málo pohybu, nadmerný príjem cukru a nevhodných tukov, stres, fajčenie. V prvom rade ide o kardiovaskulárne ochorenia, vysoký cholesterol, cukrovku, obezitu, aterosklerózu a takisto rakovinu. Štatistické údaje sprostredkované Národným centrom zdravotníckych informácií sú nelichotivé: „Posledné zverejnené údaje ukazujú, že choroby kardiovaskulárneho systému (akútny infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca) sú na prvých priečkach v príčine chorobnosti a úmrtnosti na Slovensku,“ hovorí MUDr. Iveta Vaverková, MPH, zo Združenia pre zdravie a výživu. „Počet Slovákov, ktorí trpia cukrovkou, sa každý rok zvyšuje, diabetes má diagnostikovaný 6,3 percenta obyvateľov na Slovensku, nadváha a obezita sa týka 57 percent populácie.“ S civilizačnými ochoreniami úzko súvisí ešte jedna štatistika. „Na Slovensku sa v roku 2013 spotrebovalo viac ako 84 miliónov balení liekov viazaných na lekársky predpis. Poisťovne za tieto lieky uhradili takmer 825 mil. € a doplatok pacientov predstavoval 149 mil. €,“ dopĺňa MUDr. Vaverková.

 

Zdravie a jedlo


Je ťažké, až nemožné zvrátiť civilizačné ochorenie znova do podoby úplného zdravia. Ale vyhnúť sa civilizačným ochoreniam či aspoň zmierniť ich stav môžeme, ak budeme k svojmu životnému štýlu pristupovať aktívne. „Správne usmernené stravovanie a životospráva môžu pozitívne ovplyvniť viaceré rizikové parametre,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., odborníčka na zdravú výživu zo Združenia pre zdravie a výživu.

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania