Liga proti rakovine... Dospeli sme...

Žena, ktorá dovŕši 25 rokov, by mala byť rozvážna, ale odhodlaná. Odvážna, nie však bezhlavo. Mala by mať dobre vyvinutý ženský inštinkt, byť pripravená na rolu matky. Od muža v tomto veku sa očakáva, že bude silný a dôveryhodný. Bude schopný ochraňovať rodinu, stáť si za svojimi rozhodnutiami a bude predvídavý, aby zabezpečil rodine lepšiu budúcnosť. Ťažko povedať, či sa dá organizácia prirovnať skôr k žene alebo k mužovi. Môžeme však konštatovať, že črty z oboch sa v našom občianskom združení po štvrťstoročnici fungovania skutočne prejavili. 

 

 

Máme 25 rokov. Počas týchto rokov sme spoznávali prostredie, v ktorom pôsobíme. Spoznávali sme sami seba, aby sme zistili, akí silní môžeme byť a ako naše schopnosti môžeme uplatniť. Zisťovali sme, kde sme potrební, pre koho sme prospešní. Spolupracovali sme s mnohými ďalšími organizáciami, partnermi, jednotlivcami, stali sme sa „matkou“ našim klubom a pobočkám. Radili sme a radíme tým, ktorí sa pýtajú. Odporúčame tým, ktorí nevedia ako ďalej. Snažíme sa stáť pevne na nohách a nenechať sa ničím odradiť i napriek tomu, že to nie je vždy také ľahké, ako ľahko to vyzerá... Preto ponúkame pár faktov o našom doterajšom pôsobení:

 

V roku nášho vzniku (1990) sme „zapadli“ do Európy, keď sme sa stali členmi Európskej asociácie líg proti rakovine a Svetovej medzinárodnej únie proti rakovine. Boli sme v tom čase jediná charitatívna organizácia svojho druhu v celej východnej Európe. Sídlili sme síce v stiesnených priestoroch, ale už počas prvého roku sme aj popri starostiach s tvorbou interných smerníc, myšlienok a ideí nevyhnutných na vytvorenie silnej a zmysluplnej organizácie pripravili pre onkologických pacientov prvý rekondičný výlet do Talianska. Tento pobyt bol prvou aktivitou, ktorá znamenala konkrétnu pomoc. Bol znakom, že sme tu a sme tu pre ľudí, ktorí žijú s rakovinou a potrebujú pomoc iných. Vtedy sa nik z nás ešte neodvážil dúfať, že za ním bude nasledovať ďalších 35 rekondičných a 22 relaxačných pobytov. A všetky pobyty budú pre pacientov úplne bezplatné, pritom však na nezaplatenie...

 

 

Viac sa dočítate v marcovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania