Pozor na „získané imunodeficiencie“!

S najčastejšími poruchami imunity, tzv. získanými imunodeficienciami, sa dnes stretáva vo svojich ambulanciách množstvo lekárov. Za odborným názvom sa skrýva oslabená imunita, či imunitná nedostatočnosť. Zvýšená náchylnosť na rôzne ochorenia, v dôsledku poškodeného imunitného systému, môže natrvalo zmeniť aj váš život. Pozor! Poškodiť si ho môžete aj sami!

 

 

Riziková skupina?

 

Ľudia s poškodeným imunitným systémom disponujú menšou ochranu pred infekciou a sú preto oveľa náchylnejší na rôzne sezónne vírusové ochorenia. S poruchami imunity sa môžeme narodiť, ale aj ich počas života získať. Najmä faktory ako infekcia, pokročilý vek, ale i nesprávna životospráva majú negatívny vplyv na kvalitu našej obranyschopnosti. „Získané imunodeficiencie sú najčastejšími poruchami imunitného systému, s ktorými sa stretávame. Môžu byť prechodné ale aj trvalé, rôzneho stupňa závažnosti. Charakteristické sú tým, že sú zís - kané, a teda pred ich vznikom bol imunitný systém funkčný“, vysvetľuje MUDr. Veronika Mundoková, imunoalergiologička, ProCare.

 

Prejav?

 

Typickými prejavmi získaných imonudeficiencií sú najmä infekcie dýchacích ciest. „V menej závažných prípadoch sa vyskytujú infekty horných dýchacích ciest. Pri vážnejších poruchách pacienti trpia na opakované infekcie prínosových dutín, stredného ucha, dolných dýchacích ciest, alebo zápaly pľúc“ hovorí MUDr. Mundoková.

 

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania