Trpíme nedostatkom déčka!

Odhaduje sa, že nedostatok vitamínu D v jesenných a zimných mesiacoch sa vyskytuje najmenej u 1 miliardy ľudí. Údaje z Európy poukazujú na fakt, že koncentrácie déčka v krvi sú na konci zimy u 2/3 obyvateľov podstatne nižšie ako v lete. A tento problém neobchádza ani Slovensko!

 

 

Lekári začínajú biť na poplach – poukazujú na jeho alarmujúcu absenciu, s ktorou súvisí široká paleta ochorení. Rapídny pokles déčka v organizme považujú za daň za náš hektický životný štýl a fóbiu pred slnečným žiarením. Upozorňujú na dôsledky nášho prudkého odklonu od prirodzeného spôsobu života súvisiaceho s pohybom a pobytom na čerstvom vzduchu. Táto výrazná zmena sa prejavuje aj na našom hormonálnom systéme. Vitamín D3 je vlastne prohormón, teda vysoko účinná látka, ktorá ovplyvňuje mnohé životne dôležité pochody v našom organizme. Vzniká spontánnou izomerizáciou v koži účinkom UV lúčov a tvorí až 95 % telového vitamínu D. Pre jeho dostatočnú hladinu v tele je teda dôležité predovšetkým slnečné žiarenie, ktoré nám ho pomáha premeniť na účinnú formu, nevyhnutnú pre správnu činnosť nášho organizmu. Žiaľ, ani v lete však väčšina z nás nemá dostatok slnka – aby sme si zabezpečili potrebnú hladinu vitamínu D v organizme, museli by sme sa slnečným lúčom vystavovať pravidelne aspoň 3 mesiace, čo sa však podarí málokomu z nás...

 

 

Chráni pred civilizačnými ochoreniami, posilňuje imunitu

 

Dostatok vitamínu D súvisí najmä so zdravím kostí a zubov – je známy predovšetkým jeho antirachitický účinok. Vstrebáva fosfor aj vápnik v črevnom trakte a zodpovedá za ukladanie týchto minerálov v kostiach aj zuboch. Jeho príjem je dôležitý už počas tehotenstva – dopĺňanie vitamínu D v tomto čase zabezpečuje správny vývoj kostry plodu a predchádza jeho nízkej pôrodnej váhe.

 

 

Viac sa dočítate vo februárovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania