Svetový deň antikoncepcie Tvoj život, tvoja budúcnosť!

JMPodľa štatistík je na svete až 41% tehotenstiev neplánovaných a takmer polovica z nich (49%) sa končí umelým prerušením tehotenstva. Podľa štatistík sa na Slovensku v roku 2012 vykonalo 8 439 umelých potratov, čo znamená 24 umelých potratov na jeden deň. Túto situáciu sa snaží už od roku 2007 zmeniť Svetový deň antikoncepcie, ktorý sa každoročne koná 26. septembra. Jeho cieľom je zvýšiť povedomie o možnostiach antikoncepcie a zodpovedného plánovania rodičovstva. Ženy by mali byť v rozhodovaní o svojej forme antikoncepcie sami aktívne, hovoriť o vhodných možnostiach so svojím gynekológom a neveriť mýtom, ktoré v ich okolí kolujú.

 

 

Prekvapivé celosvetové prieskumy – osobná hygiena dôležitejšia ako antikoncepcia?

 

Prieskumy správania mladých ľudí pred schôdzkou ukazujú, že 44% mladých ľudí dáva prednosť starostlivosti o osobnú hygienu, zahŕňajúcu sprchovanie, depiláciu a aplikáciu parfému, pred výberom vhodnej metódy antikoncepcie. Najrizikovejším faktorom v sexuálnom správaní mladých ľudí je ostych. Následkom toho sa boja vyhľadávať informácie o sexe a možnostiach ochrany. Sexuálna výchova v rámci školských osnov začiatok sexuálneho života skôr oddiali, než urýchli.

 

Mladé ženy majú o antikoncepcii málo vedomostí, preto je aj priestor na kolovanie mýtov

 

Povedomie mnohých žien o vlastnom tele, menštruácii, plodných dňoch, vplyvu hormónov a škále možností antikoncepcie je takmer rovnaké ako povedomie ich babičiek v časoch ich mladosti. Väčšina tých - to mylných presvedčení vyplýva z obyčajnej neznalosti. Povery o hormonálnej antikoncepcii sa tradujú od šesťdesiatych rokov minulého storočia, keď ženy začali používať prvé tabletky. Veľa skreslených informácií o nej pretrváva dodnes, hoci došlo v jej vývoji k výraznému pokroku a v súčasnej dobe je na trhu veľké množstvo rôznorodých moderných antikoncepčných prípravkov. Jedným z rozšírených mýtov medzi ženami je ten, že ak budú niekoľko rokov brať nepretržite hormóny, menštruácia sa im potom už nevráti do normálu a budú mať problém otehotnieť. „Schopnosť otehotnieť je však ovplyvňovaná množstvom rôznych faktorov, niektoré z nich nie sú doteraz známe. Menštruácia je len dôsledok vplyvu hormónov na sliznicu maternice. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie sa v úplnej väčšine prípadov prirodzený cyklus obnovuje do troch mesiacov,“ uvádza mýtus na pravú mieru gynekologička MUDr. Dagmar Makalová. „Oveľa významnejšia je schopnosť dozrievania vajíčka vo vaječníku a jeho včasné uvoľnenie pre oplodnenie. Hormonálna antikoncepcia veľmi často pomáha mierniť prejavy a dôsledky tzv. syndrómu polycystických ovárií, ktorý je jednou z najčastejších príčin neplodnosti,“ dodáva.

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania