Rakovina

Zhubné nádory predstavujú druhú najčastejšiu príčinu smrti vo vyspelých štátoch (cca 25 % z celkového množstva). Dochádza k postupnému nárastu počtu chorých jedincov. Napr. v roku 1902 zomrelo na Slovensku na onkologické ochorenia asi 1,5 % mužov a asi 1,8 % žien, v roku 1930 to bolo 5,4 % mužov a 6,3 % žien a v roku 2003 to bolo 16 % mužov a 15,9 % žien. Stúpa nielen úmrtnosť, ale aj chorobnosť na onkologické ochorenia, napriek všetkým možným preventívnym opatreniam, zlepšenej diagnostike, liečbe a podpornej starostlivosti.

 

 

Najčastejšou príčinou onkologických ochorení je znečistené životné prostredie a životospráva. Okolo 40 – 60 % všetkých prípadov rakoviny je spojených s výživou. Aj keď v minulosti sa ľudia stravovali horšie ako teraz, ale na druhej strane mali oveľa väčší výdaj energie ako v súčasnosti.

 

V súčasnosti sú najčastejšie onkologické ochorenia:

 

a) u mužov:

1. nádory pľúc,

2. nádory hrubého čreva a konečníka,

3. nádory prostaty;

 

b) u žien:

1. nádory prsníka,

2. nádory kože,

3. nádory tela alebo krčka maternice.

 

Možno konštatovať, že u žien prevažovali zhubné nádory s lepšou prognózou ako u mužov. U detí sú našťastie dlhodobo stabilné trendy výskytu zhubných nádorov. Rakovina má u každého jedinca iný priebeh, je vyvolaná rôznymi podnetmi a nachádzajú sa v nádorovom tkanive u každého iné typy buniek, aj keď niektoré vlastnosti majú u každého jedinca spoločné. Všeobecne v prevencii sa uplatňujú tieto opatrenia: Každý deň konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu (nie z dovozu), zvýšiť konzumáciu strukovín, znížiť konzumáciu sacharidov a hlavne jednoduchých cukrov, vylúčiť umelé sladidlá zo stravy, z ktorých sú niektoré potenciálne karcinogénne, napr. aspartám, znížiť konzumáciu tzv. tvrdého alkoholu, znížiť alebo vylúčiť konzumáciu mäsa, pravidelne športovať alebo cvičiť. V liečbe sa využívajú tradičné metódy ako chemoterapia vrátane biologickej terapie, rádioterapia a chirurgická liečba. Z menej tradičných sa využívajú napr. nádorové vakcíny, imunoterapia. Z alternatívnej liečby sa ako doplnok hlavnej liečby využíva fytoterapia, vitamínoterapia, mykoterapia, liečba surovými šťavami. Z exotickejších metód sa využíva zapper, MMS a iné.

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
PharmDr. Martin Milly
Patrí do vydania