Nebuďte v kŕči z kŕčových žíl!

Patríte medzi takmer polovicu populácie trpiacej nepeknými a často bolestivými kŕčovými žilami? Bojujte proti nim zmenou životosprávy a pravidelným pohybom! Myslite však na fakt, že nie každý šport je v boji proti kŕčovým žilám prospešným pomocníkom.

 

 

Nohy s modrými žilkami

 

Otupujúci pocit v nohách, návaly tepla či pálenie. Aj to sú prejavy kŕčových žíl, ktoré mnohí považujú len za estetický nedostatok, hoci často prerastú do bolestivých rozmerov. Časom môžete začať pociťovať kŕče v lýtkach, najmä v noci, alebo keď sú nohy dlhšie v pokoji. V pokročilejšom štádiu sa pridávajú k bežnejším prejavom bolesti nôh, zápaly žíl, trvalé opuchy dolných končatín, rozsiahle kožné zmeny až vredy predkolenia. Ťažkosti s modrými žilkami postihujú nielen ženy, ale aj mužov. V mnohých prípadoch sa tento estetický a zdravotný problém dedí, a tak sa mu nevyhnete, lebo naň, nanešťastie máte genetický predpoklad. Rizikových činiteľov spôsobujúcich toto ochorenie je veľa.

 

Ako a prečo kŕčové žily vlastne vznikajú?

 

Kŕčové žily, odborne nazývané tiež varixy, sú valcové alebo vakovité rozšírenia povrchových žíl s nedovieravosťou chlopní. Zdravé žily majú chlopne umožňujúce plynulé jednosmerné prúdenie krvi a zabraňujúce spätnému toku. Ak sú však chlopne oslabené a úplne sa neuzatvárajú, krv sa môže vracať späť, následne sa postupne hromadiť, prúd krvi je zmenšený a výsledkom sú neestetické modré žily. Hoci je vznik kŕčových žíl podmienený dedičnou predispozíciou, podstatnú úlohu zohráva i správna životospráva, pohyb a ďalšie činitele. Veľký dosah na ich tvorbu má i vaše povolanie. Varixy totiž vznikajú a rozširujú sa najmä vtedy, keď svoje nohy dlhodobo zaťažujete, či už dlhodobým státím, či sedavým spôsobom života.

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania