Aj mozgovej príhode sa dá predchádzať - MUDr. Eva Beňová

Cievne mozgové ochorenia sú u nás po onkologických a kardiovaskulárnych treťou najčastejšou príčinou invalidity a úmrtia. Hovoriť o nich nie je ľahké, no o to dôležitejšie. Aj tu totiž platí, že obávanému strašiakovi sa najlepšie vyhnete cielenou prevenciou.

 

 

Na svete dnes žije viac ako 50 miliónov ľudí, ktorí prežili mŕtvicu. „Vek, v ktorom sa cievne mozgové príhody objavujú, sa pritom stále znižuje. Dnes nie sú vzácnosťou ani pacienti tesne po štyridsiatke,“ hovorí MUDr. Eva Beňová. Príčinou mŕtvice je upchatie cievy v mozgu krvnou zrazeninou, ktorá buď priamo na mieste vznikla, alebo ju z iného miesta v tele do mozgu zaniesol krvný prúd. Časť mozgového tkaniva tak prestane dostávať potrebnú zásobu kyslíka, a ak sa prekrvenie včas neobnoví, dochádza k nenávratnému poškodeniu. Medzi rizikové faktory patrí predovšetkým fajčenie, nedostatok pohybu, nezdravá strava bohatá na živočíšne tuky, soľ či cukor. Ak nechcete pokúšať osud, mali by ste sa vzdať aj alkoholu a dodržiavať pravidelný pitný režim.

 

Na čo si dávať pozor

 

Nebezpečenstvom číslo jedna je vysoký krvný tlak. Ideálny krvný tlak je 120 na 80, kontrolovať by ste si ho mali pravidelne. O vašom zdraví veľa napovie aj hladina cholesterolu v krvi. Kým zlý cholesterol zvyšuje riziko mŕtvice, dobrý cholesterol ho môže, naopak, znížiť. Ovos, fazuľa, strukoviny, ryby, orechy, červené víno, zelený čaj, paradajky, grapefruity a dokonca aj kakao, môžu pomôcť udržať hladinu cholesterolu v rovnováhe. To, čo jete, má celkovo na riziko mŕtvice veľký vplyv. Zatiaľ čo „západný“ štýl stravovania podľa výskumov zvyšuje riziko cievnej príhody až o 58 %, konzumácia celozrnných potravín, ovocia, zeleniny a rýb môže toto nebezpečenstvo až o 30 % znížiť. Nedávna štúdia tiež zistila až o 55 % nižšiu pravdepodobnosť mozgovej mŕtvice u ľudí, ktorí konzumujú veľké množstvo lykopénu. Nájdete ho napríklad v rajčinách či melóne.

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania