Aj muži majú svoju osteoporózu...

Osteoporóza je známa ako ženská choroba. Skutočne, takmer 80% pacientov sú ženy. Týmto chorobným ubúdaním kostnej hmoty však trpia aj muži. Práve mužom a ich ochoreniu je venovaný tohtoročný Svetový deň osteoporózy (20. októbra). Týmto dňom sa začína celoročná kampaň venovaná prevencii, diagnostike a liečbe osteoporózy a ďalších metabolických ochorení kostí. Tento rok sú to práve mužskí pacienti a „ich“ osteoporóza.

 

 

Čo je príčinou osteoporózy u mužov?

 

V mladosti majú muži zvyčajne viac kostnej hmoty ako ženy. Po tridsiatke však množstvo kostnej hmoty začne klesať rýchlejšie než nové kostné tkanivo pribúda. Muži v päťdesiatke netrpia takým rýchlym úbytkom kostnej hmoty ako ženy po menopauze. V mužskom organizme hrá dôležitú úlohu pre udržiavanie hustoty kostnej hmoty pohlavný hormón testosterón, no keďže u mužov sa vekom znižuje jeho hladina pos tupne a nie tak náhle ako hormóny u žien po menopauze, trápi osteoporóza mužov až v podstatne vyššom veku než ženy.

 

Aké sú rizikové faktory osteoporózy u mužov?

 

Viaceré rizikové faktory, ktoré zvyšujú možnosť vzniku osteoporózy, sú rovnaké pre obe pohlavia. Špecifickými rizikovými faktormi pre mužov sú nedostatok testo sterónu a užívanie niektorých liekov na rakovinu prostaty.

 

Pre mužov však platia aj všetky všeobecné rizikové faktory:

 

• vek: úbytok kostnej hmoty je rýchlejší u mužov po sedemdesiatke

• rodinná anamnéza: ak sa v rodine vyskytovala osteoporóza, zvyšuje to pravdepodobnosť jej vzniku

• predchádzajúce zlomeniny vo veku 50 a viac rokov

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania