Na prostatu s rozumom! Netrápi len skôr narodených

Začalo sa to nevinne. Slabé pobolievanie, nič strašné. Aj pálenie vydrží, veď nie je žiadna fajnovka! Asi prechladol na pive, kam sa mu s kolegami aj tak vôbec nechcelo. Dá si kúpeľ a „ono“ to prejde. A skutočne prešlo! Na pár dní určite. A opäť bolesti a pálenie. No už sa nedokáže bez zaťatých zubov ani vymočiť! Pri sexe tŕpne, nech vyvrcholenie nejako vydrží. Aj vtedy to bolí. Všetko znáša diskrétne a potajomky. „Choď už prosím ťa k doktorovi!“, hustím do partnera a On s otráveným výrazom prikývne. Konečne sa odhodlal. Prostatitída ako z učebnice! Načo sa trápil? Mal pohnúť rozumom a vyhľadať lekára ihneď. Urobte tak skôr ako On. Jemu to trvalo!

 

 

Prostata, dôležitý ventil!


O dôležitej úlohe prostaty v mužskej rozmnožovacej sústave niet pochýb. Aj napriek tomu je pre lekárov stále záhadným orgánom, keďže dodnes nie sú prebádané všetky jej funkcie. Mnohí muži neprikladajú predstojnej žľaze, ako prostatu nazývame, veľký význam. Registrujú ju, až keď sa zväčší, zapáli a bolí. Za svojou nenápadnosťou skrýva veľký potenciál. Prostata sa nachádza tesne pod močovým mechúrom, aj preto sa jej nebolestivé vyšetrenie vykonáva per rectum (cez konečník). Za normálnych okolností má veľkosť vlašského orecha a prechádza cez ňu močová rúra, do ktorej ústia semenovody a vývody semenných mechúrikov. Aj semenovod privádza do prostaty svoje výlučky. Ejakulát, ktorý tvoria spermie a tekutina vyprodukovaná semennými mechúrikmi, sa podobá želatíne. Na to, aby sa v močovej rúre hýbala, súrne potrebuje zriedenie – prostatickú bielkovinu. Prostatický špecifický antigén (PSA) s proteínovou povahou sa stará o skvapalnenie ejakulátu, ktorý do močovej trubice, cez penis, vytlačí prostata. PSA je zároveň jedným z indikátorov zdravej, rakovinou nepostihnutej prostaty. Pri rozvoji ochorenia prostaty či zápale (patologický stav) sa väčšia časť PSA dostáva do krvné ho séra a je zistená pri urologickej preventívnej prehliadke.

 

Nechajte sa prehliadnuť!

 

Pripomeňme si, páni, dôležitosť preventívnej prehliadky. Od 1. apríla 2013 platí nový zákon o preventívnom vyšetrení mužov. Kto má na prevenciu nárok a ako často si na ňu nájsť čas?

 

 

Viac sa dočítate v novembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Mgr. Veronika Antoliková
Patrí do vydania