Značka kvality SK

Vychádzajúc dlhodobo zo situácie na našom trhu a súčasne zo spotrebiteľských prieskumov, ľudia majú stále väčší záujem o kvalitné potraviny domáceho pôvodu. Preto je nevyhnutné podporovať domácich producentov a zároveň udržiavať v ľuďoch pocit patriotizmu vo vzťahu k domácim kvalitným výrobkom a u výrobcov pocit nebáť sa tvrdej konkurencie a schopnosť presadiť sa ako na domácom trhu, tak aj na zahraničných trhoch.

 

 

Predpokladom fungovania silného hospodárstva je, aby výrobky, ktoré sa doma vyprodukujú a vypestujú, mali aj odbyt. Osobitne sa to týka poľnohospodárstva, kde domáce potraviny a podpora ich produkcie sú kľúčom k prosperite celého sektora. Slovenská republika je krajina, ktorá je svojimi kvalitnými výrobkami konkurencieschopná, a to na domácom, ako aj na zahraničnom trhu. Preto je prioritou štátu podporovať práve domácu produkciu s ohľadom na požiadavky bežných spotrebiteľov, ktorí sa ťažšie orientujú v pestrom množstve dostupných potravín. Zároveň je na spotrebiteľovi, aby domáce produkty a potraviny v obchodoch vyhľadával, naučil sa ich rozlišovať medzi ostatnými a, samozrejme, ich aj s radosťou nakupoval. Nákupom domácich výrobkov sa zároveň podporujú domáci poľnohospodárski producenti, prvovýrobcovia, ale aj výrobcovia domácich tradičných potravín, čoho dôsledkom je prosperita celého sektora a v konečnom dôsledku aj ekonomika štátu.

 

Značku kvality SK môže získať každý slovenský výrobca, ak sú jeho výrobky z domácich surovín, vyrábajú sa za dodržania deklarovaného technologického postupu, parametrov kvality a bezpečnosti potravín, pričom je zároveň potrebná aj deklarácia surovín, to znamená, že z celkovej spotreby surovín najmenej 75 % musí byť spotreba domácej suroviny a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky v súlade s filozofiou národnej značky.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania