Užite si jeseň bez kašľa a upchatého nosa

Nádcha, kašeľ a nachladnutie sa vyskytujú najčastejšie práve v jesennom období. Hoci zvyčajne ide o prejavy bežných dýchacích viróz, ktoré o niekoľko dní odznejú, dokážu nám poriadne skomplikovať život. Naozaj musíme trpieť každý rok na jeseň kašľom či kvapkaním z nosa?

 

 

Vírusy spôsobujúce prechladnutie sprevádzané kašľom a nádchou sa zvýšene množia v jesennom sychravom počasí. Hoci dýchacie virózy nebývajú pre ľudí so zdravou imunitou nebezpečné, dokážu oslabiť obranyschopnosť tela. Výtok z nosa, bolesti hlavy, pocit upchatých dutín či dusivý kašeľ často zhoršujú spánok a bránia organizmu v zotavovaní sa. Sezónne virózy sa aj preto môžu skomplikovať pridruženými bakteriálnymi infekciami – zápalom priedušiek či pľúc, zápalom dutín, či zápalom stredného ucha.

 

Nachladnutie je najčastejšia vírusová infekcia horných dýchacích ciest a je jednou z foriem infekčnej nádchy – postihuje totiž najmä nos. Prejavy nachladnutia ustupujú do 7 až 10 dní, niektoré však môžu pretrvávať až 3 týždne. Postihuje ľudí na celom svete – dospelí zvyčajne ochorejú dva až päťkrát za rok, deti sa môžu nakaziť šesťkrát až desaťkrát do roka. Nachladnutie môžu spôsobiť až dve stovky vírusov, najčastejšia príčina ochorenia je nákaza rinovírusom.

 

Ďalším nepríjemným spoločníkom je nádcha (rinitída). Nádcha je podráždenie a zápal vnútri nosa. Tento výraz sa vzťahuje na infekcie, alergie a ďalšie ochorenia prejavujúce sa zápalom nosovej sliznice, ktoré majú spoločné príznaky. K typickým príznakom nádchy patrí upchatý nos, podráždená, začervenaná a svrbiaca sliznica nosa, riedky sekrét a kvapkanie z nosa, zatekanie hlienov do hrtanu. Infekčná nádcha je jedno z najbežnejších ochorení človeka. Zápal nosnej sliznice spôsobujú vírusy, baktérie, huby, plesne, dráždivé látky alebo alergény.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
-KI-
Patrí do vydania