Reuma - Príbeh malej pacientky Ley

Na svete žije približne 350 miliónov ľudí s reumatizmom. Toto ochorenie sa môže objaviť kedykoľvek, a to aj u mladších ročníkov vrátane detí medzi prvým a druhým rokom, pred pubertou či v puberte. Deti trpia na bolesti nôh, nevládzu chodiť, ale stáva sa, že sa dieťa nesťažuje na nič a zrazu mu začnú opúchať kĺby. Najhorším aspektom života s reumou je chronická bolesť. Prinášame vám príbeh malej Ley (7 rokov), ktorej sa reuma prejavila ako jedenapolročnej. Lea patrí medzi najmladšie pacientky na Slovensku, ktorá podstúpila biologickú liečbu. Dnes by nikto nepovedal, že trpí vážnou diagnózou – juvenilnou idiopatickou artritídou. Spýtali sme sa Leinej mamy Barbory V. z Bratislavy, čím si jej dcérka musela prejsť a čo všetko sa v ich živote kvôli zákernej chorobe zmenilo.

 

 

Ako ste zistili, že s Leou nie je niečo v poriadku?

Bolo to celkom náhodou pri hre, keď mala Lea jeden a pol roka. Chytila som ju za ruku a ona ju s bolestným výrazom na tvári odtiahla. Vtedy som si pozornejšie pozrela jej ruku a všimla som si, že prostredník je akýsi hrubší, ako keby bol opuchnutý, tak isto aj kĺb nad prstom smerom k dlani. Dovtedy sa na nič nesťažovala, tak som si myslela, že sa len niekde udrela, lebo sa potkýnala a padala pomerne často. Tak som s ňou zašla na chirurgiu, kde jej urobili rtg. snímku, ale nič zvláštne tam nebolo. Preto ma pán doktor odporučil na reumatológiu.

 

Ako prebiehala diagnostika a liečba?

Lekár na reumatológii dcérku vyšetril, dal urobiť základné krvné vyšetrenia, a keď sme sa vrátili po výsledky, tak povedal, že je všetko v najlepšom poriadku, ale dal jej sirup proti bolesti a o 3 mesiace sme mali prísť na kontrolu. Lenže po mesiaci začala Lea krívať a chodila tak, že došľapovala len na pätu, chodidlo vôbec nepoložila na zem. Zašla som opäť na reumatológiu, kde jej pozreli členok, podľa lekára bol však len „mierne“ opuchnutý. Ja som však znovu žiadala lekára, aby dal urobiť širšie a podrobnejšie krvné testy, hlavne reumatického charakteru. A výsledok? Všetko bolo v norme! Lekár mi do očí a s úsmevom na tvári povedal, že moje dieťa nemá reumu.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Miroslava Labašová
Patrí do vydania