Liečba anhedónie - Nemusíte len prežívať, žite svoj život!

Psychické ochorenia a poruchy sú epidémiou dnešnej doby. Ľudí, ktorí nimi trpia, stále pribúda. Naše duševné zdravie ohrozuje stres, rýchly životný štýl, prepracovanosť, náročné vzťahy v rodinách, sociálna neistota i nevyriešené traumy z minulosti. Máme pocit, že psychohygiena s dostatkom spánku a aktívneho odpočinku je luxus. Depresia spojená s úzkosťou, či iným prejavmi narušenia psychiky, ľudí často prekvapí. Mnohí majú pocit, že „im sa to nikdy nemôže stať“ a depresiu pokladajú za prejav slabosti či za vlastné osobné zlyhanie. Liečba u psychiatra je podľa mnohých „iba pre bláznov“.

 

 

Depresia však môže postihnúť každého v každom veku a životnom období. Často vypukne bez zjavnej, náhlej príčiny a pôvod ochorenia sa mnohokrát nedá zistiť. Choroba môže človeka ochromiť na dlhé týždne či mesiace, zbaviť ho schopnosti pracovať, zúčastňovať sa na chode rodiny či udržiavať kontakty s priateľmi. Základným príznakom depresie okrem depresívnej (skľúčenej) nálady je anhedónia.

 

Čo je to anhedónia?

 

Anhedónia je pojem odvodený z gréckeho slova hedone a v preklade znamená zápor (an) k slovu hédóné (radosť). Charakterizuje sa ako „strata schopnosti tešiť sa“, neschopnosť tešiť sa z duševných i fyzických pôžitkov, neschopnosť prežívať pozitívne pocity, ale aj negatívne emócie a cítiť zadosťučinenie z príjemných udalostí. Skrátka, nemožnosť užívať si život a skutočne žiť. Tento symptóm je často podceňovaný a pacientovi výrazne zasahuje do vzťahov s okolím, rodinou, priateľmi, cíti sa nepochopený a často sa až úplne izoluje. Anhedónia teda nie je samostatná psychiatrická diagnóza, je to významný symptóm depresie.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania