Preferujeme stomatológa pred hygieničkou

I napriek tomu, že ľudia v súčasnosti veľa cestujú a majú tendenciu preberať správanie zo západných krajín, na pravidelné návštevy dentálnej hygieničky si našinci zvyknúť nevedia. Stále máme v mysliach pevne zakorenenú povinnú návštevu zubného lekára. Viac než 90 % opýtaných ide na preventívnu prehliadku minimálne raz do roka. Oproti tomu dentálnu hygieničku navštívi len 40 % z nás, čo je iba o 3 % viac ako v minulom roku.

 

Aj keď návšteva dentálnej hygieničky nepatrí medzi obľúbené, neznamená to, že o svoje ústa nedbáme. Zuby si čistíme v priemere 5 minút denne, čo je dlhodobý priemer. Tretina opýtaných si ich zvykne čistiť ešte dlhšie. Ako hlavnú pomôcku na čistenie používame zubnú kefku. Takmer 80 % ju dopĺňa ešte inými dentálnymi pomôckami. Najobľúbenejším doplnkom pri starostlivosti o ústnu dutinu je žuvačka bez cukru. Viac než polovica ju žuje denne. Oproti minulému roku sa teda žuvačkám bez cukru podarilo prehupnúť cez hranicu 50%, minulý rok to bolo len 40 % opýtaných. Potom nasleduje ústna voda, či medzizubná niť. Medzizubné kefky a dentálne špáradlá majú menšiu obľubu. Žuvačku považujeme za najlepšieho pomocníka aj v prípade, že chceme mať svieži dych. Žuvačku žujú častejšie ženy, než muži. Preferovaná je tiež medzi ľuďmi v strednom veku od 31 do 45 rokov. Najčastejšie žujeme z vlastného presvedčenia (60 % z opýtaných), no veľký vplyv má i odporučenie odborníkov, či médiá.

 

Údaje boli zistené počas štvrtého ročníka edukatívnej roadshow Orbit – Zdravý úsmev pre každého, ktorej cieľom bolo vzdelávanie ľudí v oblasti dentálnej hygieny. Pojazdná ambulancia zriadená vo veľkom Orbit kamióne zastavila v júni na 20 miestach v rámci Slovenskej republiky. Oslovených bolo viac než 47 000 ľudí a s kvalifikovanými odborníčkami sa prišlo poradiť vyše 4 800 záujemcov.

 

 


Patrí do vydania