Svetový deň srdca 2014

Slovenská liga Srdce srdcu ako partner Svetovej federácie srdca vyzýva všetky rodiny a komunity, aby sa pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa srdca zapojili do boja proti kardiovaskulárnym ochoreniam (KVO). Cieľom tohtoročnej edukačnej kampane je upriamiť pozornosť na to, aké dôležité je vytvárať zdravé životné prostredie. Ak sa ľuďom poskytne možnosť vybrať si na bývanie, ich prácu či zábavu také miesto, ktoré bude prospešné pre ich zdravie, prispeje to k zníženiu rizika KVO vyplývajúcich aj zo škodlivého životného prostredia.

 

 

Kardiovaskulárne ochorenia ako hrozba

 

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Každoročne sú zodpovedné za 17,3 miliónov predčasných úmrtí vo svete a predpokladá sa, že do roku 2030 sa tento počet zvýši až na 23 miliónov. Vo väčšine prípadov sa však dá kardiovaskulárnym ochoreniam predchádzať, a to ovplyvňovaním rizikových faktorov, akými sú napríklad fajčenie, nezdravé stravovanie a nedostatok pohybu. Spoločnosť často obviňuje zo vzniku kardiovaskulárneho ochorenia samotného pacienta – Fajčíte! Prejedáte sa! Priveľa konzumujete alkoholické nápoje! Necvičíte! A pritom práve prostredie, v ktorom žijeme, pracujeme či trávime voľný čas, môže mať značný vplyv na možnosť vybrať si správnu alternatívu pre zdravie nášho srdca – predovšetkým v súvislosti s postupujúcou urbanizáciou prostredia, ktorá mení náš životný štýl a spôsob stravovania.

 

• Ľudia, ktorí žijú v mestách, sú často vystavení ponuke a propagácii rýchleho občerstvenia.

 

• V rozvojových krajinách musia miliardy ľudí čeliť nebezpečným podmienkam pri varení, napríklad takmer 3 miliardy ľudí si varia jedlo a kúria tradičnými sporákmi či otvoreným ohňom, pričom sa vystavujú silnému pôsobeniu dymu a kuriva. To vedie každoročne k 4 miliónom predčasných úmrtí.

 

• Nebezpečné verejné priestory môžu viesť k rozvoju sedavého životného štýlu; v mestách má len veľmi málo oblastí dobré osvetlenie, neprerušované a prepojené chodníky a množstvo obchodov, služieb, parkov, škôl a pracovísk, ktoré sú dosiahnuteľné peši.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania