Nádory – zákerní zlodeji zdravia

Základom trvalého zdravia je prevencia. Býva pravda, že si známy fakt uvedomíme, až keď sa s chorobou stretneme zoči-voči. Keď však vylučovaciu sústavy postihnú zákerní zlodeji zdravia, zväčša je už nádorové ochorenie v plnom prúde bez toho, aby pacient o ňom tušil. Už rozumiete, prečo sme nádory označili za zákerných lupičov? Prichádzajú potichu, bez ohlásenia a narobia v organizme obrovské škody. Niet nad zdravé telo, správnu životosprávu a pozitívnu myseľ. Stres, fajčenie či ľahostajnosť k prevencii poškodzujú zdravie viac, než si pripúšťame. Čo robiť, keď choroba prepukne? Ako si chrániť to najcennejšie, čo máme? Máme pre vás pár užitočných receptov na LIEK pre vaše zdravie.

 

 

Vylučuj škodliviny, uchovaj si živiny

 

Vylučovacia sústava patrí k najdôležitejším systémom v ľudskom tele. Zbavuje organizmus splodín, ktoré vznikajú pri látkovej premene (metabolizme). Pomáha tvoriť, uskladniť, viesť a odstrániť moč z tela a s ním odvádza nadbytočnú vodu a odpadové látky z krvi. Reguluje tým jej objem a zloženie. Rovnako udržiava rovnováhu tekutín a elektrolytov, ako aj stabilné pH vnútorného prostredia. V neposlednom rade vylučuje hormóny, ktoré regulujú tvorbu červených krviniek a hladinu vápnika v obehu. Na vylučovaní sa však podieľajú aj ďalšie sústavy v ľudskom tele, menovite kožná, dýchacia a tráviaca. Bez vylučovania by organizmus nedokázal plnohodnotne fungovať. Situácia sa komplikuje v okamihu, keď vylučovací trakt napadnú nechcení zlodeji funkcií nevyhnutných pre život.

 

Keď niečo nefunguje, ako má

 

Prvými príznakmi, ktoré by sme nemali nechať bez povšimnutia, sú nutkanie na časté močenie či hematúria (krvavý moč). Hoci sa krv v moči objavila len raz, treba pátrať po príčine a neuspokojiť sa s jej občasnou alebo striedavou prítomnosťou. Podľa prejavu bunkového bujnenia rozoznávame benígne (nerakovinové) a malígne (rakovinové) nádory, ktoré sú, žiaľ, častejšie. Majú schopnosť vstúpiť do krvných či lymfatických ciev a uzlín a šíriť sa do iných tkanív a orgánov, kde tvoria tzv. metastázy (druhotné ložiská). Najčastejším malígnym nádorom obličiek je tzv. Grawitzov nádor (adenokarcinóm), ktorého protoplazma buniek obsahujú veľa tukov. Odtiaľ dostal pomenovanie nádor zo svetlých buniek.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Veronika Antoliková
Patrí do vydania