Vitamín D – programátor života a zdravia

Rizikovým faktorom civilizačných ochorení možno predchádzať už v tehotenstve. Tehotné ženy si každodenne predstavujú okamih, keď po prvý raz uzrú svoje dieťatko. Každodenne si kladú otázku, ako sa postarať o jeho úspešný štart do života. Čo by mu mali dopriať, aby mu zabezpečili dobré zdravie? Lekári radia slnečný vitamín D!

 

 

Nízky príjem vitamínu D v perinatálnom období (v čase od predtehotenstva do ukončenia 24. mesiaca veku dieťaťa) sa tradične spája s poruchami kostného systému. Hromadia sa však dôkazy, že dlhodobá porucha kostného systému (rachitída, osteomalácia) tvorí len zlomok dôsledkov nedostatočného príjmu vitamínu D. V skutočnosti je jeho absencia rizikovým faktorom vzniku mnohých chronických chorôb – srdcových a onkologických ochorení, schizofrénie, cukrovky, psoriázy i ďalších autoimunitných ochorení. Vitamín D sa zaraďuje k látkam, ktoré modulujú dlhodobé programovanie ľudského zdravia. Podľa záverov pozorovaní 6/októbeR 2014 Vitamín D – programátor života a zdravia Tehotné ženy si každodenne predstavujú okamih, keď po prvý raz uzrú svoje dieťatko. Každodenne si kladú otázku, ako sa postarať o jeho úspešný štart do života. Čo by mu mali dopriať, aby mu zabezpečili dobré zdravie? 

 

Lekári radia slnečný vitamín D! Rizikovým faktorom civilizačných ochorení možno predchádzať už v tehotenstve uskutočnených komisiou OSN pre výživu (FAO) výžive matky a dieťaťa je potrebné venovať osobitnú pozornosť najmä v čase od predtehotenstva až do ukončenia 24. mesiaca veku dieťaťa! Práve vtedy je výživa schopná ovplyvniť štruktúrny a funkčný vývoj organizmu! Potvrdilo sa, že práve tieto štruktúrne a funkčné zmeny môžu mať dlhodobé následky na ľudské zdravie. Biologické mechanizmy si môžu nadlho zapamätať metabolické účinky raného výživového prostredia plodu a novorodenca. Nedostatočný príjem vitamínu D počas perinatálneho obdobia môže takto vytvoriť základ dlhodobého neskorého poškodenia zdravia. Dokonca sa udáva, že deti matiek s deficitom vitamínu D v gravidite majú väčší sklon k infekciám horných dýchacích ciest počas prvého roka života.

 

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 


Patrí do vydania