Vojna plesniam! - MUDr. Eva Goldschmiedová

Poznáte to, vonku je neidentifikovateľné počasie – raz príliš teplo, inokedy príliš zima. Neviete, či sa máte tešiť na prechladnutie alebo úpal, či si variť čaj alebo sa ísť opaľovať. Takéto zmeny teploty nielenže neprospievajú vášmu zdraviu (vznikom ťažkostí s dýchacími cestami, rozširovaním alergií, ale aj nepriaznivo vplývajú na imunitu), ale ani vašej domácnosti. Steny bytov a domov dostávajú zabrať hlavne v prípadoch, keď je rozdiel vnútornej a vonkajšej teploty diametrálne odlišný (bez ohľadu na to, či ide o klimatizáciu alebo radiátor). Para vzniknutá na prechode, teda práve na povrchu stien sa vyzráža – kondenzuje a stena vlhne. A nedostatočné vetranie je následne živnou pôdou práve pre plesne a huby.

 

 

Plesne sú mikroskopické organizmy, ktoré sa bežne vyskytujú vo vode, v pôde i ovzduší. Keď sa však vyskytnú vo väčšej koncentrácii, vzniká vysoké nebezpečenstvo ohrozenia zdravia. Plesne sú vláknité huby, ktoré produkujú spóry, a spóry sú malé, ľahko prenosné a voľným okom takmer neviditeľné rozmnožovacie čiastočky. Spóry, ktoré sa uvoľňujú do priestoru, kontaminujú ďalšie priestory a predmety. Voľne viditeľné sú až vo väčších množstvách ako nešpecifické nánosy rôznych farieb od bielej, sivej, žltej, krémovej až po zelenú, modrú či čiernu.

 

 

Zdravotné riziko plesní

 

S výskytom plesní v domácnosti stúpa aj zdravotné riziko rôznych ochorení. Poškodzuje imunitu a pôsobí negatívne a agresívne na všetko, s čím príde do styku. Plesniam treba venovať vysokú pozornosť aj v prípade, že žijete s deťmi alebo domácimi miláčikmi, pretože ich organizmy sú na akékoľvek choroby náchylnejšie. Plesne sú nenáročné a na rozmnožovanie im stačí prakticky čokoľvek. Od dreva až po murivo. Najviac sa im však darí vo vlhkom a teplom prostredí. Výrazne poškodzujú interiér, pretože vďaka svojej veľkosti sa môžu rozptýliť prakticky kamkoľvek v ovzduší a môžu byť veľmi ľahko vdychované. Medzi najškodlivejšie druhy patogénnych plesní patria tzv. vonkajšie a vnútorné plesne: Aspergillus, Alternaria, Cladosporium, Mucor a Candidas. „Plesne a nimi produkované toxíny spôsobujú v ľudskom organizme zápalové stavy s postihnutím kože, slizníc a hlavne horných a dolných dýchacích ciest, až zápaly pľúc.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
Ing. Barbora Chrenková
Patrí do vydania