Osteoporóza môže spôsobiť trpký koniec

Prípady starších ľudí, ktorých smrť nespôsobili dlhodobé ochorenia, ale príčinou bola náhla strata rovnováhy či pošmyknutie na klzkom teréne s následným pádom a zlomeninou stehenného krčka, nie sú ani v súčasnosti u nás žiadnou zriedkavosťou. Postihnutí vôbec dovtedy netušili, že v ich tele naplno vyčíňa osteoporóza. Podľa dostupných údajov osemdesiat percent seniorov už na zlomeninu trpiacich nikdy nebolo na odbornom vyšetrení, či je ich hustota kostí v norme. Pritom toto ochorenie má prívlastok epidémia tretieho tisícročia. Ročne stojí hospitalizácia pacientov s osteoporotickými zlomeninami štáty Európskej únie až štyri a pol miliardy eur.

 

 

Zlomeniny predlaktia, stavcov chrbtice, ramena alebo už spomenutého stehenného krčka sú dôsledkom osteoporózy, ktorá sa najčastejšie vyskytuje u žien nad 50 rokov – trpí ňou každá tretia žena, ale zriedkavejšie aj u mužov – diagnostika hovorí o každom šiestom mužovi. Riziko zlomeniny krčka stehennej kosti u ženy je väčšie než riziko rakoviny prsníka, maternice a vaječníka spolu, riziko u mužov, že dostanú rakovinu prostaty, je nižšie než to, že si zlomia krčok, teda horný koniec stehennej kosti. Ak to spresníme, spolu ide približne o 6 – 8 percent populácie. Každých 30 sekúnd niekto v Európskej únii utrpí osteoporotickú zlomeninu. Asi polovica všetkých pacientov, ktorí už majú takúto zlomeninu za sebou, sa s ňou stretne opäť.

 

 

Rednutie kostí

 

Osteoporóza je v spoločnosti známejšia ako rednutie kostí. Ide o prejav ochorenia látkovej výmeny kostného tkaniva ubúdaním množstva kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kosti. To oslabuje pevnosť kostí a vedie k ich zvýšenej lámavosti. Osteoporóza je teda metabolická porucha skeletu. Kosť je živé tkanivo, ktoré tvorí oporu tela, umožňuje pohyb a chráni vnútorné orgány. Denne počas celého života podlieha zmenám – novotvorbe a odbúravaniu. Tieto zmeny musia byť v dospelosti v rovnováhe. Preto sa treba pred osteoporózou chrániť. Starší ľudia by mali mať na pamäti, že osteoporóza môže prebiehať roky bez akých koľvek príznakov a prejaví sa až osteoporotickou zlomeninou. Niekedy sa toto ochorenie vo verejnosti zamieňa za mäknutie kostí – osteomaláciu. Toto ochorenie sa častejšie vyskytovalo v minulosti, keď sa ešte dojčatám nepodával vitamín D a ľudia trávili nedostatočný čas na slnku na to, aby sa ich organizmus zásoboval vitamínom D, dôležitým pri ukladaní vápnika do kostí. Osteomalácia je charakteristická najmä pre ženy, ktoré z náboženských dôvodov chodia stále zahalené. Vyskytuje sa tiež u prísnych vegetariánov a u ľudí, ktorí obmedzujú tuky v strave.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania