Zmeny počasia kardiakom nesvedčia

Keď sa deti v ľudových rozprávkach a v povestiach stretávajú so starými ľuďmi, ktorých trápi – raz viac, inokedy menej – lámka, ako sa hovorí reume a ochoreniam pohybového aparátu, a preto zvyčajne len posedávajú na priedomí, zdá sa im to zvláštne. Málo zrozumiteľné. „Aká len môže byť súvislosť medzi chorobou a počasím?“ pýtajú sa. Veru existuje, dokonca počasie veľmi často ovplyvňuje nie iba psychickú pohodu ľudí, ale aj ich zdravotný stav. Ide o jav známy už v staroveku a jeho skúmaním sa zaoberali mnohí známi vedci. V súčasnosti sú jasné viaceré aspekty vzťahu počasia s chorobami.

 

 

Napríklad v krajinách s prevahou daždivých a hmlistých dní, ako je Írsko či niektoré severské štáty, preto obyvateľstvo viac podlieha depresiám a konzumácii alkoholu. Na Slovensku je meteosenzitívnych viac než 40 percent populácie, za čo môže predovšetkým poloha nášho štátu, pre ktorú sme veľmi často vystavení prudkým poveternostným zmenám. Na počasie sú citlivejší obyvatelia miest, dokonca až trojnásobne v porovnaní s obyvateľmi vidieka. Známa slovenská biometeorologička RNDr. Zlata Čabajová, CSc., tvrdí, že podľa prieskumov je všeobecne až 35 – 75 percent ľudí meteosenzitívnych. Podľa nej niektorí ľudia sú doslova chodiace barometre. Cítia zmenu počasia skôr, ako ju ohlásia meteorológovia. Zaujímavý je tiež fakt overený výskumom, podľa ktorého na počasie citlivo reaguje približne každý štvrtý žiak, každý tretí tridsiatnik a každý druhý päťdesiatnik. Zmeny počasia na sebe neskôr pozoruje bezmála každý človek.

 

Až 200 diagnóz

 

Počasie podľa názoru odborníkov môže ovplyvňovať priebeh a príznaky až pri 200 rôznych ochoreniach. Okrem už zmienených chorôb pohybového aparátu, ktoré však nie sú priamou hrozbou pre život, je reč najmä o srdcovo-cievnych ochoreniach, kde o život často ide. Počasie ešte ovplyvňuje diabetikov, u ktorých toto samotné ochorenie v závislosti od stupňa nemoci je nezriedka príčinou vzniku srdcovocievnych komplikácií vyžadujúcich lekársku starostlivosť. Ďalej na počasie reagujú chorí s alergiami a astmou, tráviacimi a nervovými ťažkosťami, psychicky chorí a pacienti s niektorými inými diagnózami.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Autor
-mš-
Patrí do vydania