Porucha srdcového rytmu

Slovensko je jednou z prvých krajín, ktoré využívajú miniatúrne EKG monitory. Lekári môžu vďaka modernej diagnostike a novým možnostiam terapie lepšie liečiť ľudí s poruchou srdcového rytmu Diagnostika porúch srdcového rytmu – arytmií – a následná liečba sa posunuli na novú úroveň. Kardiológovia v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH, a. s.) v Bratislave začali ako jedni z prvých na svete používať miniatúrne diagnostické zariadenie, ktoré sa implantuje pacientovi pod kožu hrudníka v blízkosti srdca.

 

 

Tento unikátny EKG monitor dokáže presne zaznamenávať počas 3 rokov aj inak „nemú“ srdcovú arytmiu. To môže vysvetliť stavy dovtedy nejasných záchvatov straty vedomia alebo identifikovať prítomnosť arytmie, ktorá môže spôsobiť náhlu cievnu mozgovú príhodu. Napriek v ostatných rokoch dosiahnutým úspechom v poklese úmrtnosti na srdcovo- cievne ochorenia patrí Slovensko ku krajinám s vysokou chorobnosťou na ochorenia srdca ciev. Spoločným menovateľom celého spektra týchto ochorení sú poruchy srdcového rytmu, ktorých výskyt stúpa s vekom. Viaceré arytmie nemusia byť prejavom závažného srdcového ochorenia a sú skôr prejavom únavy či nadmerného stresu, iné však môžu byť život ohrozujúce. Prejavy srdcových arytmií sú veľmi rôznorodé a siahajú od neškodného pocitu „preskočenia“ v hrudníku, až po náhlu smrť alebo mozgovú porážku. Medzi ochorenia, ktoré najčastejšie spôsobujú vznik arytmií, patrí najmä vysoký krvný tlak, prekonaný infarkt myokardu a chronické srdcové zlyhávanie.

 

„Arytmia je prejavom porušenej elektrickej činnosti srdca a môže sa prejavovať jeho nepravidelnou akciou alebo neprimerane rýchlou či pomalou srdcovou frekvenciou,“ vysvetľuje profesor MUDr. Róbert Hatala, CSs., FESC, FACC, prednosta Kliniky kardiológie a angiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a Lekárskej fakulty SZU v Bratislave, a dodáva: „Všetky takéto signály by nemali zostať nepovšimnuté a mali by byť diagnosticky doriešené.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania