Vysoký krvný tlak - Možnosti prevencie a liečby

Artériová hypertenzia (AH) alebo vysoký tlak krvi (TK) je civilizačným ochorením s veľmi vysokou prevalenciou v populácii vyspelých krajín. V Slovenskej republike trpí AH približne 40 % dospelej populácie. Jej výskyt výrazne stúpa s vekom. Vo veku nad 65 rokov má vysoký TK až 80 % ľudí. Niekedy sa toto ochorenie nazýva aj „tichý zabijak“, pretože väčšinou nemá žiadne príznaky, ale následky neliečenej alebo nesprávne liečenej AH môžu byť katastrofálne. Spolu so zvýšenou hladinou lipidov (tukov) v krvi, fajčením a cukrovkou významne zvyšuje pravdepodobnosť výskytu vážnych srdcovo-cievnych príhod – infarktu myokardu, cievnej mozgovej príhody, zlyhania srdca a náhlej smrti.

 

 

AH stále predstavuje aktuálny medicínsky, sociálny, ale aj ekonomický problém. Každý druhý pacient, ktorý prichádza do ambulancie praktického lekára, má problémy s krvným tlakom. Ešte viac alarmujúca je však skutočnosť, že podľa odhadov až traja z piatich Slovákov s dlhodobo zvýšeným TK o tomto svojom zdravotnom probléme vôbec nevedia. Uvedené údaje dokumentujú, aké dôležité je preventívne merať TK, merať ho správne a v prípade potvrdenia zvýšených hodnôt TK zabezpečiť adekvátny manažment hypertenzie. Meranie TK sa týka nielen kontroly tlaku v ambulantných a lôžkových zdravotníckych zariadeniach, ale aj čoraz rozšírenejšieho merania TK v domácich podmienkach. Tak ako v prípade mnohých iných chorôb, v súčasnej ére modernej medicíny sa vzdelaný a kooperujúci pacient s hypertenziou stáva partnerom lekára a výraznou mierou dokáže pozitívne ovplyvniť liečbu svojho ochorenia.

 

 

Definícia hypertenzie a klasifikácia hodnôt TK

 

AH je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) definovaná ako trvalé a opakovanými meraniami potvrdené zvýšenie systolického (vrchného) tlaku krvi – sTK na 140 mmHg a viac a diastolického (spodného) – dTK na 90 mmHg a viac alebo už užívanie antihypertenzívnej liečby. Ak namerané hodnoty systolického a diastolického TK prináležia do rôznych kategórií, výsledná klasifikácia zodpovedá vyššej (horšej) kategórii.

 

 

Viac sa dočítate v septembrovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania