Tri problémy, tri systémy

Kde sa zuby kazia najčastejšie? Existujú na nich tri miesta, kde sa prvotná príčina všetkých problémov so zubami – zubný povlak – intenzívne usadzuje a problematicky sa z nich odstraňuje. Sú to predovšetkým styčné a žuvacie plochy zubov a medzizubné priestory, druhým zraniteľným miestom sú zubné krčky a tretím problémom je priestor medzi zubom a ďasnom.

 

 

Pravidelné čistenie zubov zubnou kefkou s cieľom zubný povlak mechanicky odstrániť je stále najefektívnejšou metódou prevencie. Baktérie v ňom obsiahnuté svojou vytrvalou prácou páchajú najväčšie škody na našom chrupe. Výskum potvrdil, že preventívny efekt značne zvyšujú špecifické ochranné látky obsiahnuté v zubnej paste i ďalších prípravkoch zubnej hygieny, ktoré dokážu baktérie poraziť.

 

 

Jedinečný pomocník – aminfluoridy

 

Výrazný pokles kazivosti vo vyspelých krajinách sa v posledných rokoch pripisuje predovšetkým všeobecnému používaniu zubných pást s aminfluoridom. Podľa štúdií uskutočnených vo Švajčiarsku aminflorid funguje ako nosič fluoridu a viaže ho ideálnym spôsobom na mieste, kde je potrebný najviac – na zubnom povrchu. Aminfluoridy pokryjú sklovinu špecifickým kyselinovzdorným plášťom. Ten ju chráni nielen pred kyslými atakmi, ale je súčasne i zásobárňou „liečivých“ fluoridových iónov. Aminový zvyšok aminfluoridov má navyše antibakteriálne vlastnosti – pozitívne nabitá aminová častica tlmí metabolickú činnosť baktérií, brzdí teda tvorbu bakteriálnych kyselín! Je to podstatný rozdiel v porovnaní s anorganickými fluoridmi (fluorid sodný či monofluórfosfát sodný), ktoré antiglykolytický účinok nemajú!

 

 

 

Patrí do vydania