MUDr. Soňa Ostrihoňová - Pozor na kliešte aj v lete!

Blížia sa letné prázdniny, slnko nás láka do prírody, naše deti budú šťastné v lese či na lúkach, ale nezabúdajme na skryté nebezpečenstvá. V tráve alebo na konároch stromov môžu číhať malé, ale potencionálne nebezpečné kliešte. Medzi najnebezpečnejšie nákazy, ktoré kliešte prenášajú, patrí kliešťová encefalitída.

 

 

Kliešťová encefalitída

 

Ide o arbovírusovú neuroinfekciu vyskytujúcu sa sezónne – v máji až októbri. Vektorom prenosu je kliešť. Rezervoár infekcie je lesná zver, ovce a kozy. Je opísaný i prenos mliekom infikovaného zvieraťa. Arbovírusy vyvolávajú hlavne meningitídy – teda zápal mozgových blán, v mozgu postihujú šedú hmotu, v mieche jej predné rohy, čoho klinickým obrazom sú chabé parézy (obrny) bez poruchy citlivosti.

 

 

Klinické príznaky a priebeh

 

Po 1 – 2 týždňoch inkubácie je v 2/3 prípadov typický dvojfázový priebeh:

 

1. fáza – chrípková – je virémia s bolesťou hlavy a svalov, teplotou a malátnosťou. Stav sa za niekoľko dní zlepší. Nasleduje uzdravenie alebo nastúpi

 

2. fáza – príznaky meningeálne – teda príznaky z dráždenia mozgových blán – bolesť hlavy a svetloplachosť. Pridávajú sa i príznaky tzv. encefalomyelitické, teda príznaky z postihnutia mozgu a miechy, k nim patrí rôzna porucha vedomia – od spavosti až po kómu, poruchy mozgových nervov, napríklad obrna lícneho nervu, chabé parézy (obrny) končatín, častejšie horných končatín. Priebeh teda môže byť buď tzv. abortívny, t. j. postupne sa strácajúci, alebo ako meningitída – zápal mozgových blán, encefalitída – zápal mozgu, prípadne encefalomyelitída – zápal mozgu a miechy.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
MUDr. Soňa Ostrihoňová, detská neurologička, Sinalgis spol. s r.o., Neurologické centrum pre deti a dospelých, Miletičova 32, Bratislava
Patrí do vydania