Obdobie dovoleniek - Užitočné tipy pre bezstarostné leto

Keďže sa už začína dovolenková sezóna a milióny Európanov plánujú výlety nielen po našom kontinente, ale aj do mimoeurópskych destinácií, ponúkame vám niekoľko tipov, ako postupovať v prípade problémov. Odpovede na otázky, kto za vás uhradí náklady na ošetrenie v prípade nehody alebo aké dokumenty si treba prichystať, ak cestujete so psom, tu je aj zoznam vecí, ktoré Európska únia robí, aby vám pri vašich cestách pomohla.

 

 

Cestujem za hranice Európy, ale moja krajina nemá v cieľovej krajine veľvyslanectvo ani konzulát. Na koho sa mám obrátiť, ak potrebujem pomoc?

 

Ako občan členského štátu EÚ ste automaticky občanom EÚ, takže máte právo na konzulárnu pomoc, ak sa nachádzate mimo EÚ (a to aj v prípade, že vaša krajina nemá v danej krajine zastúpenie). Ak vás napríklad v cudzine zatknú, utrpíte vážnu nehodu alebo stratíte dôležité doklady, môžete požiadať o pomoc konzulát alebo veľvyslanectvo ktoréhokoľvek členského štátu EÚ. Okrem toho máte aj nárok na pomoc v krízových situáciách: členské štáty EÚ musia v prípade potreby pomôcť občanom pri evakuácii tak, ako by išlo o ich vlastných štátnych príslušníkov. Na webovej stránke Európskej komisie www.ec.europa.eu, venovanej konzulárnej ochrane môžete zistiť, či má vaša krajina zastúpenie v destinácii, do ktorej cestujete.

 

Komu treba zavolať v prípade, že sa mi stratí dieťa?

 

Európska únia sa rozhodla zriadiť  www.hotline116000.eu, kde možno oznámiť nezvestnosť dieťaťa v ktoromkoľvek členskom štáte EÚ. Na uvedené číslo môžete zavolať, či už ste rodič dieťaťa, ktoré zmizlo, stratilo sa alebo utieklo, alebo máte informácie o nezvestnom dieťati. Na linke vás prepoja na skúsenú organizáciu, ktorá vám dokáže poskytnúť podporu a praktickú pomoc, či už psychologického, právneho, alebo administratívneho charakteru.

 

Kto mi môže pomôcť, ak mám počas dovolenky problémy s leteckou spoločnosťou, autopožičovňou alebo cestovnou kanceláriou?

 

Ak došlo k meškaniu alebo zrušeniu môjho leteckého, vlakového, autobusového či lodného spojenia... Vďaka www.ec.europa.eu by vám v prípade niekoľkohodinového oneskorenia vášho leteckého alebo iného spojenia mala dopravná spoločnosť, s ktorou cestujete, poskytnúť spravodlivé odškodnenie. Ak v dôsledku zrušenia cesty musíte zostať v hoteli vzdialenom od konečného cieľa vašej cesty, výdavky naň by mal uhradiť predmetný prevádzkovateľ leteckej alebo železničnej dopravy. Pred cestou si zistíte, ako si možno na letiskách, v prístavoch alebo na vlakových staniciach v celej Európe uplatniť svoje práva, alebo si stiahnite aplikáciu pre smartfóny.

 

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

 

Patrí do vydania