Najväčšou hrozbou je drobný živočích

Podľa rozličných informácií o ohrození života v prírode na Slovensku je už niekoľko rokov jednou z hrozieb medveď. Zviera, ktoré môže dosahovať hmotnosť od 200 až do 600 kilogramov a výšku v stoji na zadných nohách od 150 až do 3 metrov, má však ročne na konte „len“ 5 až 10 ľudských životov, čím sa v tabuľke nebezpečných živočíchov zaraďuje na 10. miesto. Päťnásťnásobne väčšou hrozbou sú pre ľudí medúzy, stonásobne väčšou pavúky a škorpióny s 2 tisíckami obetí a medzi zabijakmi na prvom mieste vedú komáre. Vážia síce iba okolo 2,5 miligramu, ale ročne zabijú až 3 milióny osôb.

 

 

Tieto fakty sú osobitne dôležité pre nás v období letných dovoleniek a nútia nás k zamysleniu aj k prijatiu určitých opatrení napriek tomu, že sa nám takéto nebezpečenstvá azda s výnimkou medúz zdajú príliš vzdialené. Ale nie je to celkom tak. Globalizácia sveta so sebou prináša, obrazne povedané, jeho zmenšovanie a otepľovanie zase rozširuje teritóriá života pre menej známe tvory. Takže sú k nám čoraz bližšie. Napríklad len v priebehu uplynulého roka sa viac ráz do Európy z iných kontinentov spolu s ovocím doviezli škorpióny aj pavúky čierne vdovy a minulé leto zaznamenali v Taliansku, Srbsku, no v septembri dokonca aj v susednom Maďarsku prípady malárie spôsobenej komármi.

 

 

Popáleniny z vody

 

Desiatky tisícok Slovákov každoročne cestujú k moru do Chorvátska, Grécka, Talianska, Turecka a inde. Viacerí už na vlastnej koži vo vode okúsili šľahnutie medúzy, ktorého následky sú rôzne. Závisia od druhu tohto živočícha – je ich asi 220 – a od odolnosti zasiahnutého človeka. Obyčajný dotyk medúzy spôsobí ostrú, pálivú bolesť. Jed, ktorý medúza vylučuje, môže zapríčiniť aj smrť.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania