Tipy, ako si chrániť pokožku po opaľovaní

Leto znamená plávanie, bicyklovanie, prechádzky prírodou, korčuľovanie, opaľovanie. A to znamená aj problémy, ako je spálená pokožka, úpal a dehydratácia. A tu je pár tipov, ako si v prípade potreby poradiť.

 

 

Spálená pokožka

 

Na postihnuté miesto si prikladajte obklad namočený v studenej vode s pridaním trochy ružovej vody. Do starej ponožky vložte 1 hrnček jemne pomletých ovsených vločiek a pláchajte ich v studenom kúpeli, až kým nevznikne mliečna voda. Pridajte 1 lyžičku sódy bikarbóny a navlhčite si tým pokožku, potom ju nechajte voľne uschnúť. Naplňte si rozprašovač vychladeným zeleným čajom a sprejujte sa tak často, ako môžete. Na najbolestivejšie miesta prikladajte uhorku alebo ocot. Vyhnite sa mydlu a penám do kúpeľa, pretože dráždia už aj tak dosť začervenanú pokožku. Natrite sa jemnou vrstvou aloe vera gélu.

 

Potničky

 

Opláchnite sa studenou sprchou a podráždené miesta poprášte kukuričnou múkou, ktorá vsaje prebytočnú vlhkosť. Opláchnite, osušte a opakujte každé 2 – 3 hodiny. Natrite sa jemnou vrstvou aloe vera gélu. Noste voľné bavlnené veci. V syntetickom oblečení sa potíte ešte viac.

 

Dehydratácia

 

Kokosová voda je prírodný športový nápoj priamo od matky prírody. Obsahuje elektrolyty a minerály a osvieži vás bez akýchkoľvek pridaných sladidiel, konzervačných látok a príchutí. Prevencia je najlepší liek a tak pite dostatok čistej vody i vtedy, keď nemáte smäd. Čistú vodu si môžete ochutiť citrónovou šťavou, medovkou alebo mätou.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
Eva Blaho, Medante, nutričná poradkyňa
Patrí do vydania