Útočí na vás stres? Otestujte sa!

Ako si udržať fyziologickú rovnováhu organizmu v duchu hesla našich starých rodičov Všetko s mierou, keď náš život každodenne atakujú stres, fajčenie, absencia pohybu, nedostatočný spánok, kopa negatívnych informácií a vnemov? Majú pokoj a duševná pohoda pre normálne fungovanie nášho organizmu naozaj taký veľký význam? Áno. Majú, a oveľa väčší, ako im dnes prisudzujeme.

 

 

Vedci stále častejšie poukazujú na pôvod rôznych ochorení, ktorých spúšťačom je práve nedostatočná psychická pohoda. Dokonca aj v súvislosti so schopnosťou organizmu predchádzať onkologickým ochoreniam sa dnes čoraz viac spomína duševná vyrovnanosť, optimizmus, rodinné zázemie, potešenie z radosti blízkych a priateľov. Teda pre našu fyziologickú rovnováhu sú dôležité nielen správny príjem a kvalita stravy, šport, pohyb na čerstvom vzduchu, ale aj pokoj v duši. Dnes žijeme často v umelo vytvorenej nerovnováhe, ktorú musíme cielene naprávať.

 

Prvé ťažkosti – trávenie

 

Na permanentný stres zareaguje náš organizmus často roztraseným žalúdkom a narušeným trávením. Je prirodzené, že v neustálom „pozore“, napätí, nemôžeme správne spracovávať potravu, na to potrebujeme pohodu. Dlhodobý tlak na našu ner - vovú sústavu môže vyústiť až do problémov so zažívaním, bolestí žalúdka sprevádzaných vracaním, hnačkami, zápalmi tráviaceho traktu až po poruchy príjmu potravy sprevádzané dráždivým črevom. Somatické ťažkosti môžu byť teda podmienené psychikou! Nezabúdajme preto na duševnú očistu, keď bolí duša, môže bolieť aj telo! Hľadajme rovnováhu medzi duševným životom a telesným zdravím! Snažme sa ovplyvniť množstvo a intenzitu stresu vedome, dodržiavaním zásad psychohygieny, relaxáciou, pozitívnym myslením.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

Patrí do vydania