Darujme si ZDRAVIE

Podľa kardiológov meranie tlaku v domácom prostredí napomáha odhaliť už rané štádium zvýšeného tlaku. Upozorňujú, že problémy s vysokým krvným tlakom neobchádzajú, žiaľ, ani mladých ľudí medzi 30. a 40. rokom!

 

 

Nečakajme preto až na typické ťažkosti ako nevoľnosť a búšenie srdca. Tie sa prejavia až vtedy, keď tlak vystúpi na extrémne hodnoty. Nepodceňujme jeho pravidelné meranie – darujme si lepšie zdravie. Ideálne je zapisovať si údaje do akéhosi „osobného výkazu o krvnom tlaku“. Zaznamenané hodnoty poskytujú lekárovi dôležité informácie o úspechu liečby a slúžia na kontrolu či eventuálnu zmenu terapie. Navyše, ak tlak dosahuje hodnoty, ktoré by mohli byť pre nás nebezpečné, môže ihneď účinne zasiahnuť.

 

Farebné vyhodnotenie hodnôt na displeji

 

Na rizikové hodnoty krvného tlaku okamžite našu pozornosť upriami praktická pomôcka – rôznofarebné podsvietenie displeja tlakomeru (microlife BP A100 plus) podľa nameraných hodnôt. Zelená farba signalizuje, že náš tlak je v poriadku. Žltá farba avizuje mierne zvýšený tlak a vyzýva nás prehodnotiť svoj životný štýl. Na okamžité vyšetrenie do lekárskej ambulancie nás posiela červená farba – poukazuje na vysoký krvný tlak – hypertenziu 1. až 3. stupňa.

 

 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania