Alergie sú súčasťou nášho života

Veľa ľudí najmä na jar trpí rôznymi alergickými ochoreniami. Podľa alergiológov je alergia neprimerane silná reakcia organizmu na látky, s ktorými sa väčšinou každý z nás stretáva vo svojom prostredí. Pre človeka s dispozíciou na alergiu sú však nebezpečné. Označenie „alergia“ sa objavilo už na začiatku 20. storočia, no v poslednom čase sa s ním stretávame čoraz častejšie. Odborníci to pripisujú nielen prostrediu, v ktorom žijeme, ale aj životnému štýlu.

 

 

 

Niekto svoju alergiu takmer nepociťuje a ľahko s ňou môže žiť, inému však dokáže život riadne skomplikovať. A aj keď ste doteraz žiadnu alergiu nemali, neznamená to, že sa nemôže objaviť, a to v ktoromkoľvek veku. Z výskumov vyplýva, že nielen na Slovensku, ale aj v Európe sa počet alergikov v populácii zvýšil natoľko, že do roku 2015 bude alergiou trpieť každý druhý Európan. Štatistika je skutočne alarmujúca.

 

Prejavy alergie

 

Prečo práve na jar niektorí ľudia alergicky reagujú? Začína kvitnúť lieska, neskôr jelša, potom breza a práve tie produkujú peľ, ktorý obsahuje silné alergény. Ďalší sú alergickí na trávy či byliny. Peľová sezóna u nás trvá až 10 mesiacov v roku. Alergické prejavy sú rovnaké ako pri letnej či jesennej alergii – svrbenie, slzenie a pálenie očí, niekto udáva pocit piesku v očiach, iný pocit cudzieho telesa, potom kýchanie v sériách 15 až 30 kýchnutí za sebou, keď sa telo snaží alergén zo seba dostať von, dráždiace pocity v dutine ústnej, v hrdle, ba aj dolu v priedušnici. Dráždivé pocity sprevádza aj kýchanie, kašeľ, niekedy s pocitom dychovej tiesne.

 

 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
Dobroslava Medvecová
Patrí do vydania