Vystúpte z roly obete

V práci máte úspech, no v partnerskom živote vám chýba osoba, o ktorú by ste sa mohli oprieť? Ste skvelou matkou, ale v profesijnej oblasti sa cítite nedocenene? V rôznych oblastiach života hrá človek rolu úspešného alebo naopak, rolu obete. Je množstvo alternatív, veď napokon, nie sme dokonalí. Ale môžeme byť. Stačí vystúpiť z roly obete.

 

 

Obeť v nás

Tak trochu je obeť v každom z nás. Pokiaľ sa necítime spokojnými alebo nevieme niečo zmeniť, je to časť osobnosti, ktorú možno nazvať obeť. Aj napriek tomu, že človek žije v skutku usporiadaný a úspešný život, môže takú malú obeť v sebe ukrývať. Stačí ju rozpoznať, a potom vie zmeniť aj nemožné. Ako sa ten skrytý parazit, ktorý nám bráni dosiahnuť všetko, po čom túžime, prejavuje?

 

Obete žalujú druhých

 

Obeť zväčša hľadá vinníka niekde vonku. Obviňuje rodičov, partnera, svokru, šéfa, premiéra, spoločnosť, štát, dobu, Boha a ktovie čo a koho všetkého z nezdarených vzťahov, z nedostatku peňazí, zo svojho nešťastia a kričí: „Ja nič, to oni!“ Ľudia v role obete sa cítia zo strany druhých nedocenení, kritizovaní, neprávom obviňovaní. Hovoria, že im druhí ubližujú a zraňujú ich svojím správaním. Cítia sa psychicky týraní, ponižovaní. Pravda je, že len minimálne sa to deje reálne. Vo väčšine prípadov obete preháňajú a neakceptujú, že druhí nemusia napĺňať ich očakávania. A tým trpia.

 

 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Autor
Gabriela Kubaljaková
Patrí do vydania