Laryngitída môže byť hrozbou vzniku astmy

Mnohých rodičov malých detí už neraz náhle prekvapil nepríjemný štekavý kašeľ ich drobčekov, ktorý rýchlo nadobúdal na intenzite, spájal sa s dusením. Záchvat si v okamihu nevedia vysvetliť a spolu s dieťaťom ich posadne priam panický strach. Najmä ak sa im čosi také stane po prvý raz a z plného zdravia. V takom momente je veľmi dôležité nestratiť hlavu, pretože nesprávne konanie môže spôsobiť na zdraví dieťaťa vážnejšie škody. O laryngitíde, ak prejde do chronického štádia, sa pritom hovorí ako o bráne k astme, do ktorej môže vyústiť.

 

 

Záchvat laryngitídy zvyčajne prichádza večer, nezriedka v spánku alebo nadránom. Najčastejšie sa vyskytuje v jesennom a zimnom období až do skorej jari, keď je telo vo zvýšenej miere vystavené rozličným vírusom a zime. No nemusí to byť len vtedy. Pretože týchto ochorení u nás v ostatných rokoch pribúda, je dobré o laryngitíde vedieť viac a byť na ňu aspoň čiastočne teoreticky pripravený.

 

Naozaj znenazdajky?

 

Rodiča laryngitický atak naozaj prekvapí, pretože dieťa ukladal na nočný spánok do postieľky bez akéhokoľvek náznaku ochorenia. Navyše ani dovtedy nikdy nemuselo byť choré. Laryngitída zvyčajne útočí po prvý raz vo veku troch mesiacov až šiestich rokov dieťaťa, vo väčšej miere postihuje chlapcov ako dievčatá a rizikovejšie sú pevné, tučnejšie deti ako slabšie stavané. V tomto prípade ide podobne ako pri ast - me o zápalové ochorenie dolných dýchacích ciest.

 

 

Viac sa dočítate v májovom čísle časopisu Liek, ktorý je už v predaji.

 

 

 

Patrí do vydania